Evden çalışma kalıcı mı olacak? Şirketlerden dikkat çeken açıklamalar

Koronavirüs pandemisi nedeniyle şirketler uzaktan çalışma modeline geçerken yapılan açıklamalar bu modelin pandemi sonrası da tercih edilebileceğini gözler önüne serdi.

Evden çalışma kalıcı mı olacak? Şirketlerden dikkat çeken açıklamalar

Hem ulusötesi şirketlerden hem de yurtiçindeki büyük sermaye gruplarından yapılan açıklamalar, uzaktan çalışma modelinin kalıcı hale geleceğini ortaya koyuyor.

Birgün'ün aktardığına göre; Dünya genelinde 166 bin işçisi bulunan Microsoft, 120 bin işçisi olan Google, 210 bin işçisi olan PSA Group ile 5’er bin işçili Twitter, Shopify ve Square gibi büyük firmalar, uzaktan çalışma modelini pandemi sonrasında da sürdüreceğini duyurdu.

Öte yandan araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’ın araştırmasına göre, şirketlerin yüzde 74’ü, çalışanlarının bir bölümünü kalıcı olarak uzaktan çalıştırmayı planlıyor.

Türkiye’de de sermayedarların bu yönde birçok açıklaması oldu. Bu açıklamalardan bazıları şöyle:

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu: 95 bin çalışanı olan Koç Topluluğu, 35 bin ofis çalışanı için uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirecek.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil: Esneklik kalıcı hale gelecek. Genel müdürlük ekiplerinin yüzde 52’si uzaktan, yüzde 36’sı hibrit düzende, yüzde 12’si ofisten çalışacak.

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat: Esnek çalışma artık hayatın gerçeği. Covid-19 beyaz yakalıların esnek saatlerde çalışabileceğini gösterdi. Bu İş Kanunu’nda da netleşmeli.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister: Esnek çalışma pandemide mecburen uygulandı. Teknolojinin gelişmesi ile daha da yaygınlaşacak.