Dolar kuru için korkunç senaryo: Bu iş çığırından çıkmaya başladı!

6 ay sonunda ilk defa 7 TL’nin altını gören dolar kuru için ekonomist Evren Devrim Zelyut korkunç bir tablo çizdi. Evren Devrim Zelyut’a göre dolar kuru sert yükselecek.

Dolar kuru için korkunç senaryo: Bu iş çığırından çıkmaya başladı!

Dolar kuru geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana düşüş trendi içerisinde devam ederken 6 ayın sonunda ilk defa dün 7 TL’nin altına geriledi. Piyasalarda yaşanan son hareketlerle birlikte Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut’tan çok konuşulacak bir dolar kuru ve piyasa analizi geldi.

Zelyut “Delip geçecek! Tehlike büyüyor” başlıklı Youtube videosunda “Dolar/TL 7 altına sarkarken kusursuz plan tıkır tıkır işliyor! Ancak tehdit bu sefer farklı bir yerden geliyor! Türk ekonomisi bu rakamlara ne kadar dayanacak?” diye sordu.

Dolar kuru kasım 2020’de 7.58 TL ile tarihin en yüksek seviyesine çıktıktan sonra Merkez Bankası’nın PPK toplantılarındaki faiz artışlarıyla birlikte düşüşe geçti.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası politika faizini yüzde 17’ye çıkarırken bu yüksek faiz politikasının devam edeceği yönünde açıklşamaları dolar kurundaki düşüşü hızlandırdı.

Dolar kuru dün itibariyle son 6 ayın en düşük seviyesini görürken 6.92 TL seviyesine kadar geri çekildi. Dolar daha sonra gelen alımlarla birlikte 7 TL’nin üzerine çıksa da bu seviyede pek fazla tutunamadığı gözlemlendi.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Para piyasalarında yaşanan son fiyat hareketlerinin ardından ekonomist Evren Devrim Zelyut’tan kritik bir analiz geldi. Evren Devrim Zelyut’a göre para baronları Türkiye’deki yüksek faizden faydalanmak için elindeki doları 8 TL’nin üzerinde sattı.

Faizlerin tekrar düşürüldüğü bir ortamda Türkiye’ye gelen sıcak paranın tekrar yurt dışına çıkacağı Zelyut tarafından öne sürülürken dolar kuru da bu doğrultuda çok sert bir şekilde yükselecek.

“İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMAYA BAŞLADI”

Zelyut Merkez Bankası’nın dolar kurunu düşürmek için yükselttiği faizlerin son açıklanan rakamlara göre konut satışlarında çok büyük bir düşüşe neden olduğunu ifade etti. Hükümetin beton politikasından üretim politikasına bir an önce geçmesi gerektiği vurgulayan Zelyut yeni bir faiz artışının konut sektörünü yer bir edeceğini belirtti.

Zelyut “Ödemeler dengesi krizi, borç krizi, üretim krizi dedik bir de modelimizin yanlış olmasından kaynaklanan bir krizle karşı karşıyayız. Peki ne yapılması lazım? Acil olarak inşaatın yerine yapısal bir dönüşümle yeni sektörler koymamız lazım. Buna bu hükümetin karar vermesi lazım. Yoksa bu iş çığırından çıkmaya başladı.” diye konuştu

Etiketler
Evren Devrim Zelyut