Eğitim uzaktan, sınav yakından: 'Eşitsizlik ve mağduriyet yaratacak'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği eğitim takvimini açıkladı.

Eğitim uzaktan, sınav yakından: 'Eşitsizlik ve mağduriyet yaratacak'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği eğitim takvimini açıkladı.

Uzaktan eğitimin 22 Ocak’a kadar uzatıldığını bildiren MEB, yarı yıl tatilinin üç haftaya çıkarıldığını duyurdu. Sınav yapılmayan sınıflarda sınavların, yüz yüze ve seyreltilmiş olarak yapılacağı öğrenilirken karar hem eğitimcilerin hem de öğrencilerin tepkisine yol açtı.

MEB’in açıkladığı programa göre, ilkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecek. Ortaokul ve liselerde birinci dönem, bir sınav ile performans notları üzerinden değerlendirilecek. Sınav notu bulunmayan şubelerin sınavları, okul ortamında ve sosyal seyreltilmiş gruplar halinde gerçekleştirilecek.

İKİNCİ DÖNEM 15 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

Sadece lise öğrencileri, 28 Aralık’a kadar velilerinin okul yönetimine başvurması halinde, öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türünde olması kaydıyla bulundukları illerde sınavlara katılabilecek. İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 22 Ocak’a kadar devam edecek. 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak.

MEB’in kararının ardından çok sayıda öğrenci, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u etiketlediği sosyal medya paylaşımları ile tepkilerini ifade etti. Uzaktan eğitim sürecinde birçok dersin verimsiz geçtiğini belirten öğrenciler, “Uzaktan eğitimin sınavı yüz yüze mi olur?” diye sordu.

Öğrencilerin yanı sıra, salgından endişe eden veliler de çocuklarına destek çıktı. Çok sayıda veli, çocuğunu sınav için okula göndermeyeceğini ifade ederek, “Sınıfta mı bırakacaksınız?” dedi. Yüz yüze sınav kararını eleştiren bir eğitimci ise “Liseliler için sınav yapma gereksinimi duymanız gerçekten ilginç. Bizim okuldan çoğu kişi okula gelmek için toplu taşımayı kullanıyor. Salgın döneminde böylesine bir öğrenci hareketliliği yaratmak sizce doğru mu?” ifadelerini kullandı.

BAŞARI NOTLA DEĞERLENDİRİLMEMELİDİR

Kararı BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'e değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise şunları söyledi:

“Uzaktan eğitimin 22 Ocak’a kadar devam etmesi doğru olmakla birlikte, salgın devam ederken öğretmenlerin ve öğrencilerin okullara yüz yüze sınavlar için çağrılması yeni sağlık sorunları yaratacak. Salgın koşullarında sınavların tamamı iptal edilmeli, öğrencilerin başarıları notla değerlendirilmemeli. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgın koşullarında sınav yapma ısrarı dezavantajlı gruplar açısından çeşitli eşitsizlikler ve mağduriyetler yaratacak.”

Etiketler
MEB Öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı