Kanal İstanbul’a karşı açılan davada 'özel' bilirkişi heyeti... Tanıdık isimler var!

Rant ve talan projesi olan Kanal İstanbul’a karşı açılan davada mahkeme bilirkişi heyetini belirledi. Heyetteki birçok isim, iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071’ kişilik listede de yer almıştı.

Kanal İstanbul’a karşı açılan davada 'özel' bilirkişi heyeti... Tanıdık isimler var!

Rant ve talan projesi olan Kanal İstanbul’a karşı açılan davada mahkeme bilirkişi heyetini belirledi. Heyetteki birçok isim, iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071’ kişilik listede de yer almıştı. Ayrıca listede “siyanüre evet” diyen, öğrenciyi tehdit ettiği iddia edilen akademisyenler de var.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; iktidarın ‘çılgın proje’ olarak adlandırdığı Kanal İstanbul’a karşı açılan davada bilirkişiler belli oldu. 15 kişiden oluşan bilirkişi heyetinde ‘tanıdık’ isimler yer alıyor.

Mimarlar Odası’nın açtığı, İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde görülen davada hakim, bilirkişiler ‘resen’ belirledi. Mimarlar Odası, yedi gün içerisinde bilirkişi heyetine itiraz edebilecek.

Heyette yer alan birçok isim iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ içerisinde yer alıyor. Üniversitelerde görevli 1071 akademisyen Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış akademisyenleri hakkındaki “hak ihlali” kararına karşı bildiri yayımlamıştı. Heyette ayrıca, FETÖ davasından yargılanan ve 3. Havalimanı Projesi’nde de bilirkişilik yapmış isimler yer alıyor.

1071 kişilik listenin içerisinde yer alan bilirkişiler şöyle: Prof. Dr. İsmail Toröz, Prof. Dr. Ali Osman Atahan, Prof. Dr. Mustafa Yanalak ve Doç. Dr. Şenel Özdamar.

FETÖ SUÇLAMASI

1071 kişilik listede olan Prof. Dr. Ali Osman Atahan ayrıca FETÖ suçlamasından yargılanmıştı. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde akademisyenlere yönelik FETÖ davası ile ilgili aralarında Prof. Dr. Atahan’ın da bulunduğu 16 kişi hakkında iddianame hazırlanmış ve ardından beraat etmişlerdi.

Listede yer alan akademisyenlerden Prof. Dr. Süleyman Övez de tanıdık bilirkişilerden. Daha önce 3. Havalimanına ilişkin açılan davada da bilirkişilik yapan Prof. Dr. Övez, o dönemde de tartışma konusu olmuştu.

3. Havalimanı’na karşı dava açan ve Prof. Dr. Övez’in bilirkişi olmasına itiraz eden yurttaşlar yaptığı açıklamada, “Sayın Övez’in dava konusu ihtilaf gibi daha önceden çeşitli çevre davalarında aldığı tutum, açıkladığı görüşler itibariyle mevcut davada tarafsız olamayacağını, daha doğrusu açıkladığı görüşler itibariyle çevre hukukunun en temel prensibi olan ‘koruma ve kullanma’ dengesini gözetemeyeceğini düşünüyoruz” demişti.

SİYANÜRE EVET DEMİŞ

Övez’in ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanıp Başbakanlık aracılığıyla İzmir Valiliği’ne gönderilen ve Bergama’da siyanürle altın çıkarma işleminin sakıncasız olduğu sonucuna varılan raporda da imzası bulunuyor.

ÖĞRENCİYE TEHDİT

Listede yer alan Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan ise öğrencilere tehdit haberleriyle gündeme gelmişti. Geçen yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yabancı Diller Yüksekokulu’nda hazırlık öğrencilerine yönelik düzenlenen oryantasyonun açılışında konuşan İTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, “Eylemlere katılmayın, ceza alırsınız” diyerek öğrencileri tehdit etmişti.

Bilirkişi heyetinin tam listesi şu şekilde:

1-Prof. Dr. Süleyman ÖVEZ (Biyolog, Deniz Kirliliği)
2-Prof. Dr. İsmail TORÖZ (Su, Atık Su, Gürültü)
3-Prof. Dr. Kadir ALP (Hava Kirliliği)
4-Prof. Dr. Ali Osman ATAHAN (Trafik)
5-Prof. Dr. Cengiz KUZU (Patlamalı Kazılar)
6-Prof. Dr. Mustafa YANALAK (Arazi)
7-Prof. Dr. Şevkiye Şence TÜRK (Şehir ve Bölge Planlama)
8-Prof. Dr. Hayrullah AĞAÇÇIOĞLU (Hidroloji, Su Yapıları)
9-Prof. Dr. Hüseyin Barış TECİMEN Ormancılık, Orman Ekolojisi, Bitki Beslenme)
10-Prof.Dr. Abdullah KARAMAN (Jeofizik)
11-Prof. Dr. Necmi KARUL (Arkeolog)
12-Prof. Dr. Mustafa Sait YAZGAN (Ziraat)
13- Doç. Dr. Şenel ÖZDAMAR (Jeoloji)
14- Doç. Dr. Hüsne ALTIOK (Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Fiziksel Oşinografi)
15- Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL (Deniz Biyoloji Anabilim Dalı)

BİLİRKİŞİ HEYETİ NASIL SEÇİLİR?

Bir davada, taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümü hâkim tarafından bilinmeyen özel veya teknik bir bilgiye bağlı ise, hâkim gerekli olan özel veya teknik bilgiye sahip kişi veya kişilerin konu ile ilgili görüşünü alabilir. Hâkim tarafından görüşüne başvurulan bu kişilere ise bilirkişi denir. Bilirkişilerin mahkemelere yaptığı başvurular sonucu havuzda toplanan bu isimler mahkeme başkanları tarafından resen seçer.

Etiketler
Kanal İstanbul Mahkeme Şili