12 bin TL'lik borcunu ödeyemediği için hapse giren çiftçinin traktörüne haciz

Yozgat’ta 12 bin TL’lik kredi borcunu ödeyemediği için bir dönem hapse giren Çiftçi Yılmaz, bu sefer de icralık durumda. Traktörüne haciz kararı verilen Yılmaz, “Emanet traktörlerle çiftçilik yapmaya çalışıyorum. Perişanım” dedi.

12 bin TL'lik borcunu ödeyemediği için hapse giren çiftçinin traktörüne haciz

Yanlış tarım politikalarıyla birlikte ‘desteksiz’ bırakılan çiftçi; icra ve hacze mahkûm edilmiş durumda.

Yargıtay’ın “Çiftçinin traktörü haczedilemez” şeklindeki emsal kararına rağmen ülkenin pek çok noktasında borç kıskacında olan çiftçi, haciz ve icralarla boğuşuyor.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; geçen yıl 12 bin TL’lik borcu yüzünden cezaevine giren Ali İhsan Yılmaz da icralık çiftçilerden birisi. Traktörüne haciz kararı çıkan Yılmaz, “Perişan haldeyiz” dedi.

PERİŞAN HALDEYİZ

Yozgat’ta çiftçilik yapan Ali İhsan Yılmaz, şeker fabrikası 800 ton şeker pancarını almayınca zarar etti ve 12 bin TL’lik kredi nedeniyle 18 Eylül 2019’da hapse girdi. 25 gün cezaevinde kalan Yılmaz, şimdi de hacizlerle karşı karşıya.

Babasının üzerine olan traktöre haciz kararı çıktığını aktaran Yılmaz, “Ağustos ayının içinde traktörüme yakalama kararı vermişler, haberimiz yoktu. Traktör babamdan kalma, üzerinde de ipotek de var. İpotek olduğu halde yakalama kararı çıkarttılar” diye konuştu.

BABAM DÜŞÜNE DÜŞÜNE ÖLDÜ

Yılmaz, şunları dile getirdi:

“Babam o zaman yaşıyordu, görünce şaşırdı, borcunu da ödemiştik, senedini alamamıştık. Borcumuzu ödediğimize dair şahidimiz var. Babam da ‘traktörün üzerindeki yakalamanın kaldırılmasını istiyoruz’ diye dilekçe verdi. Dilekçeyi verdikten iki gün sonra kalp krizi geçirdi. Düşüne düşüne, bu durum zoruna gitti ve öldü.”

EMANET TRAKTÖRLE ÇİFTÇİLİK

Çiftçi Ali İhsan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarlamızı ekemiyoruz ki. Normalde 2 ay önce ekimi bitirmiş olmam lazım. Traktörümü kaçırıyorum, plakasını söktüm, kaçırıyorum. Emanet traktörlerle çiftçilik yapmaya çalışıyorum. Perişanım yani. Evimin geçimini sağlayamıyorum, babamdan kalan traktörle para kazanabiliyordum; başkasının işini yapıyordum ama bundan da olduk.”

HİÇ DESTEK SUNMADILAR

Bu süreçte çiftçinin desteksiz bırakıldığının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

“Şeker pancarım tarlada çürüdüğü için çok zararım oldu. Borç ödeyebilmek için bankadan kredi çektim. Banka tek bir kredi için 6 tane dosya açmış. Destek görmediğim gibi sözleşmeli pancar olduğu için sökülmesi lazımdı 90 bin TL gibi ceza kestiler. Perişanız. Bu kanunsuzlukların giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılması ve yardım edilmesi gerek. Bu zaman zarfında yoksulluğa düştüm. Fakir fukara fonuna başvurduk; bir sürü borç var, bir şey yapamıyoruz diye ama çıkmadı. Bin TL destek de verilmedi.”

Etiketler
Yozgat Kredi