Artvin Şavşat'ta HES direnişi: 'Sahip çık, dereler özgür aksın'

Artvin Şavşat'ta HES’e karşı bir araya gelen Şavşat Dernekleri Federasyonu bir kez daha yıkıma izin vermeyeceklerini açıkladı.

Artvin Şavşat'ta HES direnişi: 'Sahip çık, dereler özgür aksın'

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan ve 28 köyü etkileyecek Hanlı Hidroelektrik Santralı projesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor.

HES’e karşı Kireçli köyünde bir araya gelen Şavşat Dernekleri Federasyonu, ‘Sahip çık, dereler özgür aksın’ diyerek bir kez daha yıkıma izin vermeyeceklerini duyurdu.

Birgün'ün haberine göre; Federasyon adına açıklamayı okuyan Mehmet Yazıcı, Şavşat’ın birçok köyünde çevreyi yok edecek olan projelerin bilimsel çerçevede hazırlanmadığını dile getirdi:

“‘Sakin şehir’ (Cittaslow) unvanı almış bir ilçemiz olan Şavşat hızlı tahrip edilmeye ve yaşanması mümkün olamayacak bir ilçeye dönüştürülmeye başlandı. Hanlı HES projesi 2012-2013 yıllarından itibaren değişik süreçlerden geçerek ve türlü hukuksuzluklarla donandı. Asırlardır bu topraklarda yaşamış halkı, çiçeği, arısı, ormanları, gölleri, dağı, taşı, insanı, kültürü ve ve doğası ile eşsiz olan bu vatan parçasından elinizi çekin. Şavşat halkını susuz ve giderek yurtsuz koyacak hiçbir projeye ya da girişim meşru da değildir hukuki de değildir. İlçemizin, insanımızın ve tüm canlıların yaşam haklarını onlarla birlikte sonuna kadar savunmakta kararlıyız.”

MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ

Şavşat’ta doğayı yok eden birçok projenin kamu menfaati için değil sermaye şirketlerine rant sağlama amacıyla yapıldığına değinilen açıklamada “Mızrak çuvala sığmaz. Oyunları ‘hukuk” diye ifade etmek insan aklıyla dalga geçmektir” dendi.

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar ise, “İlçemizde yeterince HES yapıldı, doğa talan edildi. Hukuki mücadele sürerken bölgede devam eden talan acil durdurulmalı” diye konuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Hanlı HES projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine Akyurt Şirketi, yeniden başvuru yaparak ‘ÇED gerekli değildir’ raporu aldı. Şavşat Dernekler Federasyonu, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için 11 Kasım’da Rize İdare Mahkemesi’nde yeniden dava açtı.

Etiketler
Artvin