Hüsnü Mahalli: Erdoğan ve Selman, Biden’e karşı birleşebilir mi?

Hüsnü Mahalli, ABD'de seçimleri Joe Biden'ın kazanmasının ardından Erdoağan ve Kral Selman'ın olası işbirliğini değerlendirdi.

Hüsnü Mahalli: Erdoğan ve Selman, Biden’e karşı birleşebilir mi?

Korkusuz Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmeyi yazdı.

Mahalli, "Suudi Kral ve uluslararası meşruiyet peşinde olan oğlu Selman Başkan Biden’ın istediklerini yapabilir ama Erdoğan’ın işi kolay değil. Örneğin çok kapsamlı işbirliğiyle birlikte Suriye ve Karabağ’da çok yönlü ortak çalışma içinde olan Erdoğan ve Putin’in ayrılması kolay olmasa gerek!" ifadelerini kullandı.

Hüsnü Mahalli'nin yazısı şöyle oldu:

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Suudi Kral Selman’ı telefonla arayarak Kral’ın başkanlığında toplanan G-20 Zirvesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş.

Aynı açıklamaya göre “Erdoğan ve Selman ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların giderilmesi için diyalog kanallarının açık tutulması konusunda mutabık kalmışlar”.

Kanlı Arap Baharı sürecinde özellikle Suriye’de birlikte hareket eden Türkiye ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeş Mursi’nin 3 Temmuz 2013’de devrilmesinden sonra ayrı düştüler.

BAE, Bahreyn ve Suudi Arabistan’la darbeci Sisi’yi destekleyip Haziran 2017’de Katar’la düşman olunca Erdoğan Türk askerini Katar’a yollayarak diğerleriyle kavgalı oldu.

Ama öncesinde Kasım 2015’de Suudi Kral Selman Antakya’da yapılan G-20 Zirvesi’ne katılarak herkese “hava bastı”.

Ben de bu “hava basma işine” iki çift laf edince RTÜK Halk Tv’ye para cezası vermiş ve “birinin şikayeti” üzerine Savcı Bey hakkımda krala hakaretten dava açmıştı.

Suudi Arabistan’la işler bozulunca bu kez dava “Erdoğan’a hakaret” davasına dönüştürüldü ve 6 ay hapis cezasıyla sonuçlandı.

Cezayı ben aldım ama Selman’ın oğlu Veliaht Muhammed İstanbul’da Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın kafasını kestirip cesedini asitle eritti.

Tam o günlerde ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yetkililer ve yandaş medya Kral Selman ve oğluna çok ağır şekilde yüklendi.

Sonuçta ilişkiler gerginleşti, Suudi’ler Türk mallarına ambargo koydu ve Suudi’ler daha önce Türkiye’de almış oldukları evlerini satmaya başladı.

1780’den itibaren Osmanlı’ya ayaklanan Suudi’ler Türklerden ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nden nefret ederler.

Suudi’ler “İslamcı AKP’yi sevmezler çünkü onlara göre Erdoğan Müslüman Kardeşlere sahip çıkıyor ve Müslüman Kardeşler terör örgütüdür”.

Karşılıklı olarak ilişkilerin kötü oluşunun başka da bir çok nedeni var.

Bu durumda Erdoğan neden Selman’ı aramış olabilir!

Bir yorum:

“20 Ocak 2021’de Beyaz Saray’a yerleşecek olan Biden’ın hedefinde Erdoğan ve Selman olabilir”.

Ekim 2014’de “Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’i Suriye ve bölgedeki İslamcı radikallerden sorumlu tutan” Biden geçen Şubat ayında da Erdoğan için “diktatör” demiş ve “ondan kurulmak için muhalefete yardım etmekten” söz etmişti.

Biden’ın Suudi Arabistan için benzer duygular içinde olduğunu herkes bilir.

Peki iki düşman yani Erdoğan ve Selman, Biden’e karşı birleşebilir mi?

Türkiye’nin stratejik konumu, Suudi Arabistan’ın petrolü ve çok parası var.

ABD’nin hepsine ihtiyacı var.

Ama önce Türkiye, Moskova’dan uzaklaşmalı Suudi’ler de ülke içinde insan haklarına daha saygılı olmalı ve dünyadaki radikal İslamcı grup ve örgütlerden uzak durmalı.

Suudi Kral ve uluslararası meşruiyet peşinde olan oğlu Selman Başkan Biden’ın istediklerini yapabilir ama Erdoğan’ın işi kolay değil.

Örneğin çok kapsamlı işbirliğiyle birlikte Suriye ve Karabağ’da çok yönlü ortak çalışma içinde olan Erdoğan ve Putin’in ayrılması kolay olmasa gerek!

Tam da AB ile ilişkilerin en berbat döneminde olduğu sırada.

Tam da AB liderlerinin 10-11 Aralık’taki zirvede Türkiye aleyhinde çok sert ve ağır yaptırım kararları almaya hazırlandığı sırada.

Kral Selman’la telefonla konuşma zahmetine katılan Erdoğan’ın işi çok zor.

ABD, AB ve Rusya’nın önümüzdeki günlerde Erdoğan’ı “sıkıştıracakları” kesin gibi.

İçerde herkesle kavgalı olan Erdoğan’ın işi zor.

Klasik muhalefetin dışında Davutoğlu ve Babacan da çok ağır yükleniyorlar Erdoğan’a.

Herkes koronadan geriye kalan zamanlarında heyecanlı günlere hazırlıklı olsun.

Belki de bunun için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan durduk yerde “Kendimizi Avrupa’da görüyor geleceğimizi Avrupa ile birlikte tasavvur ediyoruz” dedi.

Hayırlı olsun!

Etiketler
Joe Biden Seçim Hüsnü Mahalli