Mahkeme erteleme kararına ‘dur’ dedi

Baroların genel kurullarının ertelenmesinin ardından mahkemelere yapılan başvurulardan yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlar çıktı.

Mahkeme erteleme kararına ‘dur’ dedi

Baroların genel kurullarının ertelenmesinin ardından mahkemelere yapılan başvurulardan yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlar çıktı.

İl umumi hıfzıssıhha kurullarının ve il seçim kurullarının aldığı kararlarla ertelenen genel kurullara ilişkin mahkemeler, açıkça hukuka aykırı olduğu’ gerekçesiyle açtığı yürütmeyi durdurma kararları aldı.

İzmir ve Muğla Barolarının açtığı davalara yürütmeyi durdurma kararları verilirken Ankara Barosu’nun ise bu istemi ise reddedildi. Ankara Barosu tarafından karara itiraz edildi.

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından Muğla Barosu, Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri salonunda 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak.

EMSAL OLUŞTURACAKTIR

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Muğla Barosu Cumhur Uzun, kararın diğer barolar için de emsal oluşturacağını söyledi. Hıfzıssıhha kurullarının aldığı erteleme kararının gerçek bir hukuk garabeti olduğunu söyleyen Uzun, şunları dile getirdi: “Seçimlerimizi yapacağız. Kararın içeriğinde salgınla mücadele bile bir hukuk devletinde kurallara uygun olarak yapılmalıdır, deniyor. Bir kanunun genelgeyle ortadan kaldırılamayacağı belirtiliyor. Karar kendi içinde idareye bir hukuki işlemin hukuk içinde ve hangi esaslara bağlı kalınarak hatırlatmış oldu.”

Ankara Barosu’nun başvurusuna yönelik değerlendirme de yapan Uzun, “Hukuk devletinde hukukun uygulanışı her yerde aynı şekilde olmalıdır. Aynı konularda farklı mahkemelerin farklı kararlar verilmesi doğru değildir. Düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

AYRI MAHKEME AYRI KARAR

İzmir Barosu’nun başvurusu hakkında ise iki idare mahkemesi farklı kararlar verdi. 1. İdare Mahkemesi de telafisi güç zarar doğabileceği için yürütmenin durdurulmasına hükmederken 6. İdare Mahkemesi de idareden savunma istedi.

İzmir Barosu Başkanı, 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararının ardından 17-18 Ekim tarihlerinde genel kurullarını gerçekleştireceklerini söyledi. “Ben yaptım oldu” söylemlerine karşı olduklarını söyleyen Yücel, “İlçe seçim kuruluna sandıklarımızın kurulmasına yönelik başvurularımızı yaptık. 17 Ekim’de meslektaşlarımızla birlikte genel kurulumuza hazırız” diye konuştu. Kararın yalnızca barolarla ilgili olmadığını aktaran Yücel, aynı zamanda demokrasi ile seçme ve seçilme hakkına yönelik olduğuna da dikkat çekti.

YARGIDAKİ AÇMAZ

“Mahkemeden istediğimiz de genel kurul tarihinden önce karar verilmesiydi” diyen Yücel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir yargı sistemi içerisinde değerlendirmenin bu kadar farklı olması ilginç bir durum. Ordu İdare Mahkemesi de ‘Baroları kapsayan bir durum yok, yapabilir’ dedi. Buna rağmen ilçe seçim kurulu yapmadı.”

Etiketler
Mahkeme