'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar'

AYM üyesinin mesajıyla başlayan ışık polemiği, CHP’li Enis Berberoğlu ve Sözcü’ye yapılan hukuksuzlukları perdeledi.

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar'

AYM üyesinin mesajıyla başlayan ışık polemiği, CHP’li Enis Berberoğlu ve Sözcü’ye yapılan hukuksuzlukları perdeledi.

Türkiye’de aynı gün iki ayrı hukuksuzluk yaşandığını belirten siyasetçi ve hukukçular, “İktidar Berberoğlu ve Sözcü davası kararları hiç konuşulmasın istiyor. Işık düellosuna sarıldılar” dedi.

Türkiye önceki gün iki önemli yargı kararı ile yüz yüze kaldı. Biri gazeteciliğin yargılandığı davada Sözcü yazarları ve çalışanlarına verilen hapis cezalarının İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi tarafından onanması. Diğeri de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verdiği ‘hak ihlali' kararını yok sayması oldu.

Ancak Türkiye bu iki hukuksuzluğu değil, Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'ın “Işıklar yanıyor” tweetini tartıştı.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; Siyasetçiler ve hukukçular kamuoyuna “Işık oyunları değil, hukukun üstünlüğü tartışılsın” çağrısında bulundu:

Muharrem Erkek (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Işık düellosu hukuksuzluğun üzerini kapatamaz. Bu kadar hukuksuzluk var, Türkiye'yi yönetenlerin tartıştıklarına bakın. Bu tartışmalar halkın gerçek gündeminin konuşmasının engellenmesi için yapılıyor.

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar' - Resim : 1

Hikmet Sami Türk (Adalet eski Bakanı): Asıl konuşulması gereken AYM kararını yerel mahkemenin tanımamasıdır. Anayasa'ya göre AYM kararları yargı yasama ve yürütmeyi bağlar. Berberoğlu'nun mağduriyeti de yargı kararı sonucu oldu. AYM ‘İhlalin sonuçlarını ortadan kaldırın' dedi. Mahkeme AYM kararına uymak zorundadır.

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar' - Resim : 2

Erdoğan Toprak (CHP İstanbul Milletvekili): Işık oyunları bırakın, Türkiye'de hukuk siyasallaştı onun tartışılması gerekiyor. Hukuk biterse devlet ortadan kalkar. Bu ülkede roller karışırsa bu kaosun altında hepimiz kalırız.

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar' - Resim : 3

Aytun Çıray (İYİ Parti İzmir Milletvekili): Yerel mahkemenin Berberoğlu kararını tanımaması ve Sözcü'ye açılan algı davasındaki istinaf kararı konuşulması gerekirken, ışık tartışması yapılıyor. Bu kararlar, vicdanları kararttı.

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar' - Resim : 4

Ayhan Sefer Üstün (GP Genel Başkan Yardımcısı): Yerel mahkemenin AYM kararını yok saymasını görmezden gelenler ışık tartışmasına can simidi gibi sarıldı. Engin Yıldırım'ın darbe imasını yapmadığını herkes bilir. Bundan darbecilik üretmeye çalışanlar, AYM kararının uygulanmamasını örtmeye çalışıyorlar.

Karara uymayanlar için inceleme başlatılmalı

– Yerel mahkeme, anayasaya uymuyor. HSK, AYM kararını tanımayan hakimler hakkında inceleme başlatmalı.

AYM'NİN 16 ÜYESİNDEN 15'İ AKP DÖNEMİNDE ATANDI

'Enis Berberoğlu ve Sözcü konuşulmasın diye ışık düellosuna sarıldılar' - Resim : 5Anayasa Mahkemesi'nin başkan ve iki başkanvekili dahil olmak üzere 16 üyesi bulunuyor. Bu 16 üyenin 12'sini, AKP iktidarları döneminde Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan atadı. 3'ü de Meclis'teki AKP çoğunluğu tarafından seçildi. Üye Serdar Özgüldür'ü ise 2004'te Ahmet Necdet Sezer atadı. Askeri yargı kökenli olan Özgüldür'ün görev süresi 22 Aralık'ta dolacak. Yerine atama ya da seçim yapılmayacak. Böylece AYM'nin üye sayısı 15'e düşecek.

Etiketler
Enis Berberoğlu