İşsizlik verilerinin açıklanması sonrası ekonomistlerden TÜİK'e olay sözler

TÜİK'in paylaştığı temmuz ayı iş gücü istatistiklerine göre işsizlik yüzde 13.4 oldu. Açıklanan veriler sonrası; ünlü ekonomistler Mahfi Eğilmez, Atilla Yeşilada ve gazeteci-ekonomist Emin Çapa açıklamalarda bulundu.

İşsizlik verilerinin açıklanması sonrası ekonomistlerden TÜİK'e olay sözler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre işsizliğin yüzde 13.4 olduğu bildirildi.

Günboyu'ndan Burak Demirbaş'ın haberine göre; açıklamaya ilişkin yorumlarda bulunan gazeteci- ekonomist Emin Çapa şunları söyledi:

"Komedi devam ediyor. Son 12 ayda 1 milyon 254 bin kişi işten çıkarılmış, ama işsizlik düşüyor. Çalışan sayısı 2019'da 28 milyon 517 bin, 2020'de 27 milyon 263 bin; işsizlik 2019'da yüzde 13.9, 2020'de yüzde 13.4. Beni "öskürtüyor" bu TÜİK veriler"

İşsizlik verilerinin açıklanması sonrası ekonomistlerden TÜİK'e olay sözler - Resim : 1

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise verilere ilişkin olarak verilere dahil edilmeyen işsiz sayısına dikkat çekti.

Eğilmez paylaşımında şunlara değindi:

"Temmuz ayı resmi işsizlik oranı % 13,4 olarak açıklandı. TÜİK verilerini kullanarak hesaplarsak geniş işsizlik oranı % 23,8 çıkıyor. Tablonun 4. sırasındakiler işsiz ve çalışmaya hazır olduğu halde son 4 haftada iş arıyorum diye başvurmadığı için resmi işsiz sayılmıyorlar."


Eğilmez ayrıca iddiasına ilişkin verileri de açıkladı.

İşsizlik verilerinin açıklanması sonrası ekonomistlerden TÜİK'e olay sözler - Resim : 2

"BİRAZ DAHA GAYRET...."

Para Analiz yazarı, ekonomist Atilla Yeşilada ise TÜİK'in veri güvenilirliğine dikkat çekti. Yeşilada, "TÜIK'e "Biraz daha gayret" diyorum, tanımı birazcık daha daraltın, işsizliği eksi %13'e düşürün." açıklamasında bulundu.

Etiketler
Emin Çapa Atilla Yeşilada İşsizlik Temmuz Mahfi Eğilmez