Kübra Par'dan Koru'ya itiraz: AK Parti’nin bugün en çok duymak isteyeceği şey Gül'ün adaylığı

"AK Parti’nin bugün en çok duymak isteyeceği şey Gül’ün Millet İttifakı’nın adayı olarak açıklanması olurdu. Öyle bir durumda bırakın 2023’ü, “Hadi hemen yarın seçime gidelim” derlerdi."

Kübra Par'dan Koru'ya itiraz: AK Parti’nin bugün en çok duymak isteyeceği şey Gül'ün adaylığı

Abdullah Gül'e en yakın gazeteci olan Fehmi Koru, kendi bloguna yazdığı yazıda Abdullah Gül veya onun gibi birinin aday olmayacağı iyice anlaşılırsa, iktidar erken seçim planını rahatlıkla devreye sokabilir” diuyerek Millet İttifakı'nın Gül'ün adaylığını açıklaması önerisi getirdi.

Erken seçim olmaması halinde 2023'te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için Koru'nun şimdiden Gül'ün PR'ını yapmaya başlamasına itiraz ise Habertürk yazarı Kübra Par'dan geldi.

"Bence Fehmi Bey derin bir yanılgı içinde." diyen Par, Milllet İttifakı'nın adayının Abdullah Gül olması halinde Erdoğan'ın 2023'ü beklemeden hemen erken seçime gitme kararı alacağını savundu.

Kübra Par'ın "Erdoğan neden “Erken seçim yok” diyor?" başlıklı yazısı şöyle:

Meslek büyüğümüz gazeteci Fehmi Koru, dünkü yazısında “Erken seçim olmayacak gibi bir hava var. Sebebi, yapılacak seçimde muhalefetin bu defa doğru bir adayla seçmen karşısına çıkması endişesi olabilir diye düşünüyordum. Abdullah Gül veya onun gibi birinin aday olmayacağı iyice anlaşılırsa, iktidar erken seçim planını rahatlıkla devreye sokabilir” demiş.

Yani demek istiyor ki Recep Tayyip Erdoğan’ı seçime gitmekten ancak Gül’ün adaylığı korkutabilir.

Bence Fehmi Bey derin bir yanılgı içinde. AK Parti’nin bugün en çok duymak isteyeceği şey Gül’ün Millet İttifakı’nın adayı olarak açıklanması olurdu.

Öyle bir durumda bırakın 2023’ü, “Hadi hemen yarın seçime gidelim” derlerdi.

Soğukkanlılıkla baktığımızda Erdoğan karşısında Gül’ün Cumhurbaşkanlığı için şansı olmadığı açıkça görülüyor çünkü yüzde 51 alabilmesi için Millet İttifakı’ndaki tüm partilerin seçmeninden oy alıp üstüne bir de hatırı sayılır oranda AK Parti seçmenini ikna etmesi gerekir.

Oysa CHP tabanı Gül’ü istemiyor. CHP’li yöneticilerin büyük bölümü adının geçmesinden bile rahatsız oluyor.

Daha önce Gül’ün adaylığına set çeken Meral Akşener’in tavrında bir değişiklik yok, İYİ Parti seçmeninde de Gül’e karşı bir sempati sezilmiyor.

Z Kuşağı denen genç seçmen eski kuşak siyasetçilere mesafeli. 6 yıl önce siyasetten çekilmiş Abdullah Gül'e karşı güçlü bir duygu beslemiyorlar.

Fehmi Bey, Mansur Yavaş ya da Ekrem İmamoğlu’nun adaylığının başarı getirmeyeceğini iddia ediyor, “Muhafazakâr bilinmek Cumhurbaşkanlığı gibi önemi başka her makamdan daha fazla olan bir görev için yapılacak seçimde yeterli olmuyor” diyor.

Oysa atladığı bir nokta var; Gül’ün AK Parti tabanı üzerinde eski etki gücü yok. Milliyetçilik ve dindarlık konusundaki hassasiyetleri artmış, Batı karşıtlığı yükselmiş bir sağ seçmen karşısında Gül fazlasıyla ‘liberal-demokrat’ bir profil kalıyor. Ayrıca geçen Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayı olması ihtimali karşısında yaşananlar imajını örseledi.

Alt alta toplayınca Gül’ün, aday olması muhtemel isimler arasında en zayıf halkalardan biri olduğu açıkça görülüyor. Zaten kamuoyu araştırmaları da bunu kanıtlıyor.

Fehmi Bey, “Gül veya onun gibi birinin aday olmayacağı iyice anlaşılırsa” demiş. Eğer onun gibi birinden kastı Ali Babacan ise onun başarısı da son derece şüpheli çünkü Deva Partisi beklenen rüzgârı yaratamadı. Hem dünyada hem Türkiye’de milliyetçi eğilimlerin arttığı bir konjonktürde, Babacan’ın savunduğu özgürlükler, demokrasi, liberal ekonomi gibi söylemler ‘light’ kalıyor. Sağ seçmen için fazla solda, sol seçmen için ise AK Parti geçmişinden dolayı fazla sağda görülüyor. Ayrıca siyaset performansıyla Yavaş ya da İmamoğlu’nu sollayabilmiş değil.

Bence Erdoğan “Erken seçim yok” diyor çünkü;

-Ayasofya, Karadeniz’de bulunan doğalgaz, Yunanistan ile gerilim gibi gelişmelerin kendi tabanını konsolide ettiğini düşünüyor. Ekonomi dışındaki başlıklar, özellikle Doğu Akdeniz’deki gerilim Cumhur İttifakı’nın yelkenine rüzgâr taşıyor.

-Yıllardır tüm söylemini 2023 hedefi üzerine kurmuşken, kalan 3 yıllık görev süresini yakarak risk almanın gereksiz olduğunu düşünüyor.

-Erken seçim ilanının kendisini zayıf göstereceğini ve seçimlerden bıkan halkın tepkisini çekebileceğini düşünüyor.

-AK Parti’den ayrılarak kurulan iki yeni partinin oy oranının büyük tehdit yaratmadığını, kararsızların seçime doğru kendisine döneceğini düşünüyor.
Muhalefetin dağınıklığına güveniyor.

Yani başa dönecek olursak, Erdoğan’ın “Türkiye'nin önündeki ilk seçim 2023 yılında” demesinin pek çok nedeni olabilir ama o nedenlerden hiçbiri Gül’ün olası adaylığı değil.

Etiketler
İttifak Millet İttifakı Seçim