Sahillerden denizlere, yat limanlarından ormanlık alanlara: MUÇEV her yeri kuşattı!

MUÇEV Trakya’dan Akdeniz’e kadar her yeri kuşatmış durumda. Eski ve yeni birçok bürokratın yöneticisi olduğu şirket hâlâ sessizliğini koruyor. Çok sayıda sahili elinden alınan CHP’li belediyelerin açtığı davalar sürüyor.

Sahillerden denizlere, yat limanlarından ormanlık alanlara: MUÇEV her yeri kuşattı!

Sahillerin vazgeçilmez şirketi MUÇEV her yeri kuşatmış durumda. Edirne, Muğla ve Antalya’da ormanlık araziden sahillere koylardan yat limanlarına kadar işletmediği yer yok.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından birçok yeri ihalesiz alan MUÇEV’in yönetim kadrosu bakanlık bürokratları, Cumhurbaşkanı danışmanı ve kaymakam ve eski valilerden oluşuyor.

CHP’li Muğla Milletvekilleri’nin soru önergesini cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, MUÇEV’in 2014-2018 yılları arasında net kârının 18 Milyon 532 bin TL olduğunu açıklamıştı. Özellikle 2018 yılında sonra daha da aktif olan MUÇEV’in şu anki kârı bilinmiyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin MUÇEV’e ilişkin açtığı 20 dava bulunuyor. Bunların 16’sı devam ederken ikisi belediyenin lehine biri alehine birinde ise görevsizlik kararı verildi.

Birçok sahili ihalesiz alan MUÇEV, ormanlık alanları da aldı. Muğla’nın Menteşe ilçesindeki 25 dönümlük ormanlık alanı 20 yıllığına ihalesiz şekilde aldı.

Antalya’nın Alanya ve Demre ilçesi Muğla’nın ise Menteşe, Fethiye, Ortaca, Urla, Datça, Gümüşlük ve Marmaris’te bir çok sahilin işletme hakkını aldı. Sadece Akdeniz’le yetinmeyen MUÇEV’e Edirne’nin Keşan ilçesinde 11 sahil alanının da ihalesiz olarak verildiği ortaya çıktı.

♦KEŞAN

Edirne’nin Keşan ilçesi Erikli köyünde yer alan 8 sahil, Yayla, Danişment köyünde bulunan sahiller ve Mecidiye köyünde bulunan İtalyan Koyu MUÇEV’e devredildi. MUÇEV işlettiği 11 sahili tel örgülerle çevirerek gelenlerden fahiş paralar alıyor.

♦DATÇA

Muğla Datça’da hemen hemen her sahil MUÇEV’e devredilmiş durumda. Halkın ücretsiz kullanabileceği sahil neredeyse yok. İskele Plajı, Kargı Koyu, Kumluk ,Taşlık, Karaincir ve 1. derece doğal sit alanı olan Kurucabük plajını da alan MUÇEV onlarca işletmeciye kiralamış durumda.

♦MENTEŞE

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki 25 dönümlük ormanlık 20 yıllığına ihalesiz olarak MUÇEV’e verildi. Arazinin MUÇEV’e verildiği bilgisini AKP Menteşe İlçe Başkanı’nın vermesi ise ayrı bir tepki topladı..

♦ORTACA VE ULA

Yine Muğla’nın Ortaca ilçesinde Sarıgerme sahilleri, Ula’da Akyaka Kadın Azmağı günübirlik alanı ve iskelesi, Akyaka Kamp ve Mesire Yeri, Akbük Koyu ile Menteşe’de Akbük günübirlik alanı da MUÇEV’e devredildi.

♦FETHİYE

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ise denize ayak basılan tüm sahiller MUÇEV’in. Ölüdeniz Kumburnu, Belcekız, Kayaköy Gemiler Koyu, Çalış Plajı, Şat Burnu günübirlik alanları ve Göcek Fethiye Belediyesi Yat Bağlama İskelesi MUÇEV’e devredilmiş durumda.

♦DEMRE

Antalya Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesi’nde yaklaşık 13 hektarlık denizalanı ve iskele 10 yıllığına MUÇEV’e kiralandı. Bölge milletvekilleri birçok kez konuyu Meclis gündemine taşımasına rağmen cevap alamadı. Deniz alanı ve iskelenin kaç yıllığına, hangi usülle, ne kadara kiralandığına ilişkin sorular hâlâ gündemde.

♦ALANYA

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Aysultan Kadınlar Plajı Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl boyunca işletildi ve kiralama süresi 2019’da doldu. Belediye, aynı amaçla kullanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden kiralama talebinde bulundu ancak talebi reddedildi. Bu alan 7 Ağustos’ta imzalanan sözleşme ile 10 yılığına MUÇEV adlı şirkete kiralandı.

ŞİRKET NEDEN VAZGEÇİLMEZ

Sahillerin ihalesiz bir şekilde MUÇEV’e devredilmesinin nedeni yönetim kurulunda saklı. MUÇEV 2014 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak 2001 yılında kurulan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı olarak 1988 yılında kuruldu. 20 bin TL sermaye ile kurulan şirketin yönetiminde bulunan isimlerden bazıları şöyle:

►Eski Muğla Valisi ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olan Esengül Civelek
►Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız
►Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanı Sadi Kızık
►Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can

Etiketler
Akdeniz