Sadece imla değil teftiş sistemi de bozuk

İmla hatalarıyla dolu sosyal medya paylaşımı ile gündeme gelen Atıf Ala’nın başkanı olduğu MEB Teftiş Kurulu’nun istikrarlı bir yapı ve işleyişe kavuşturulamadığı belirlendi.

Sadece imla değil teftiş sistemi de bozuk

İmla hatalarıyla dolu sosyal medya paylaşımı ile gündeme gelen Atıf Ala’nın başkanı olduğu MEB Teftiş Kurulu’nun istikrarlı bir yapı ve işleyişe kavuşturulamadığı belirlendi. Müfettiş kadrolarının şahsa bağlı kadrolar haline dönüştürüldüğü, MEB’de etkin teftiş ve soruşturma yürütülemediği bildirildi.

Sayıştay’ın, Atıf Ala’nın başkanı olduğu MEB Teftiş Kurulu’na ilişkin tespitleri, kurumun işleyişindeki sorunları gözler önüne serdi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nda istikrarlı ve etkin bir teftiş sisteminin oluşturulamadığını belirleyen denetçiler, illerdeki müfettiş kadrolarının, “Şahsa bağlı kadro” haline dönüştürüldüğünü belirtti.

Spor federasyonlarındaki kadroların iktidara yakın isimler ile doldurulduğu haberlerine, “Çatlasanızda patlasanızda ülkemiz her alanda başarılı olduğu gibi sporda da başarılı olacaktır” yazan ve yazım hataları ile tepki çeken Atıf Ala yönetimindeki MEB Teftiş Kurulu’nun istikrarlı bir işleyişe kavuşturulamadığı kaydedildi.

ŞAHSA BAĞLI KADROLAR

Teftiş ve rehberlik hizmetlerindeki aksaklıkların eğitim ve öğretimde nitelik sorunlarına yol açtığını belirleyen Sayıştay denetçileri, şahsa bağlı kadro haline dönüştürülen illerdeki müfettiş kadrolarının da dengeli dağılmadığını bildirdi. Teftiş sisteminde yapılan yasal düzenlemeler ile sistemin işleyişi arasında önemli farklılıklar bulunduğu ve bu farklılıkların giderek arttığı belirlendi. 2018 yılına ilişkin hazırlanan denetim raporunda, il müdürlüklerindeki müfettişlerin teftiş ve soruşturma yetkilerinin 2016 yılındaki 6764 sayılı Kanun ile kaldırıldığı, şahsa bağlı hale getirilen bu kadroların boşalması halinde iptal edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

BAZI KENTLERDE MÜFETTİŞ YOK GİBİ

Bakanlık Maarif Müfettişliği ile Yardımcılıkları kadrolarında toplam 498 müfettişin görev yaptığı ve müfettişlerin 1 milyonu aşkın personeli bulunan MEB’de yeterli düzeyde teftiş, soruşturma, rehberlik, analiz ve raporlama yapamadığı da denetim raporuna yansıdı. Rapora göre, il müdürlükleri bünyesinde görev yapan bin 539 adet Maarif Müfettişi’nin illere dağılımında büyük dengesizlikler de yaşandı. Türkiye’nin 24 ilindeki toplam müfettiş sayısının 39 olmasına karşın sadece Bursa’da 61, Ankara’da ise 211 müfettişin görev yaptığı öğrenildi.

ATIF ALA KİMDİR?

İmla kurallarına uymayan dili ile sosyal medyada gündem olan Atıf Ala'nın AKP Erzurum Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da kardeşi olduğu biliniyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un göreve gelmesi ile MEB’de yaşanan kadro değişiminden etkilenmeyen az sayıda isimden olan Ala, Aralık 2016’dan beri Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Etiketler
MEB