Meclis'te kadının adı yok! Gözler CHP'de

Meclis Başkanlığı ve başkan vekillikleri için şu ana kadar açıklanan kadın aday yok. CHP'de ise kadın aday arayışı sürüyor.

Meclis'te kadının adı yok! Gözler CHP'de

Meclis başkanlığı ve başkanvekillikleri için yapılacak seçimlerden önce gözler adaylara çevrildi. 2007'den bu yana her dönem Meclis başkanvekilleri arasında her partiden bir kadın vekil olmasına rağmen şu ana kadaar adaylığı çaıklanan kadın milletvekili yok.

"Meclis'te kadının adı yok" başlıklı bir yazı kaleme alan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bu duruma dikkar çektiği yazısında CHP'de kadın aday için atayış olduğunu belirtti.

Sarıkaya'nın yazısı şöyle:

TBMM yönetiminde kadın devrimini bu yasama yılında da devam ettirecek mi?

Soruyu yöneltmemin nedeni ilk kez 1973'te Cumhuriyetçi Güven Partisi'nden Hayriye Nermin Neftçi'yi Başkanvekili seçen Meclis yönetimde, 2007'ye kadar erkeklerin hakimiyeti sürdü...

2007 seçiminin ardından iki parti önemli adım attı ve CHP'den Güldal Mumcu, MHP'den de Meral Akşener TBMM Başkanvekili seçildi.

Sonrasında da devam etti...

Mumcu ve Akşener, 2011 seçiminin ardından da göreve devam ederken, 2015'in Haziran seçimi sonrasında CHP Şafak Pavey'i, AK Parti de Ayşe Nur Bahçekapılı'yı seçtirdi.

HDP'den de Pervin Buldan Başkanvekili seçildi…

Dolayısıyla 14 yıl boyunca TBMM başkanvekillerinden en az birisi kadın oldu.

Ancak 2018 seçimi sonrası 4 parti de başkanvekilliği için erkek aday gösterdi.

Meclis İçtüzüğü gereği seçimden iki yıl sonra TBMM Başkanı ve başkanvekilleri, grup başkanları ve yönetiminde yeniden seçim gerekiyor.

Dolayısıyla bundan sonraki 3 yıl Meclis'i, yeni veya tekrar seçilen isimler yönetecek.

TBMM Başkanı'nın sandalye çoğunluğu dolayısıyla AK Parti'den seçilmesi kesin.

Dört Meclis başkanvekilliği ise AK Parti, CHP, HDP ve MHP arasında paylaşılacak.

CHP'DE KADIN ADAY ARAYIŞI

Bu konuda ilk adımı atacak CHP'deki durum ise şöyle...

Geçmişte CHP Grup toplantılarında daha çok özel bastırılmış şapkalar dağıtılırdı, koronavirüs bunu da değiştirildi, son dönem özel baskılı maskeler revaçta…

Geçen hafta CHP milletvekili Atilla Sertel'in dağıttığı Türk Bayrağı şeklinde olanlar ilgi çekmişti.

Dün de Adalet Yürüyüşü'nün yıldönümü nedeniyle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da taktığı, üzerinde “Adalet” yazılı ''özel gün maskeleri'' beğeni topladı…

Özel gündemi adalet yürüyüşü olsa da CHP’deki asıl gündem yarın yapacağı Meclis başkanlık divanı ve grup yönetim seçimine odaklıydı.

CHP lideri, geçen hafta yaptığı açıklama ile grup başkanvekillerinin üçüyle yola devam kararı aldığı için bu makamlar için yarış yok.

Çekişmenin en yoğun yaşandığı yer ise TBMM Başkanvekilliği…

Seçimden sonra bu görevi Levent Gök yürüttü, “Tadında bırakmak lazım ama bu makama da kadına şiddetin yeniden arttığı dönemde CHP’den bir kadın yakışır” deyip dün çekildi.

Bu görevi geçmişte de yapan Yaşar Tüzün’ün yanı sıra, Haydar Akar ve Sezgin Tanrıkulu adaylığını açıklarken, bir tek kadın aday çıkmadı.

Bundan sonra çıkar mı onu da bugün veya yarın seçim öncesi göreceğiz.

ADAN HEPSİNİN TERCİHİ

Diğer partilerdeki duruma gelince…

HDP’den Meclis Başkanvekilliğini yürüten Nimetullah Erdoğmuş, Mithat Sancar’ın Eş Genel Başkan seçilmesi üzerine bu göreve yeni seçildi, değişme olasılığı çok düşük.

Görevini devam ettirmesine kesin gözüyle bakılan bir diğer isim de MHP’den Celal Adan…

Adan, Cumhur İttifakı içindeki “ağabey pozisyonunun” yanı sıra, siyasete yıllarını vermiş olmanın getirdiği olgun ve akil kişiliği, sorun çözme kabiliyeti, kapısının her partiden vekile açık olması, Meclis’te üzerinde uzlaşılan ender isimlerden biri olmasını sağladı.

Bundan dolayı 3 yıl daha Meclis Başkanvekili görevini yürütmesi sadece partisi MHP’nin değil, aynı zamanda diğer partilerin de tercihi...

AK PARTİ HENÜZ KARAR VERMEDİ

AK Parti adına bu görevi de Süreyya Sadi Bilgiç yürütüyor; ancak AK Parti’de grup başkanı, başkanvekilleri ve grup yönetiminin nasıl oluşacağı konusu henüz gündeme alınmamış.

AK Parti'den Ayşe Nur Bahçekapılı'dan sonra yeni bir kadın başkanvekili çıkar mı, onu da ancak sonraki hafta anlayacağız…

TBMM Başkanı seçiminin de bu yasama yılında yapılması gerektiğinden, içinden çıkacak isim konusunda AK Parti’de kimsenin ağzını bıçak açmıyor, yorum yapmaktan dahi kaçınılıyor.

Dolayısıyla Meclis, Rekabet Kurumu, Anayasa Komisyonu’nda bugün ele alacağı Yassıada Mahkemesi’nin yok hükmünde sayılmasına ilişkin TBMM Başkanı Şentop’un kanun teklifini öncelikli olarak ele alacak.

Bununla birlikte karşılıksız çekte borçluların hapse girmemesi için onda birini ödemesinin yeterli olmasını sağlayacak, yargıda elektronik duruşma yapılmasına imkan verecek, kredi kartı ve telefon operatörleri sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak 3’üncü yargı paketi de ele alınacak.

Oldukça fazla sayıda kanunda düzenleme yapan, 90 maddeyi bulan paketin görüşmesinde CHP, geçen haftaki gibi yavaşlatma eylemi yapmazsa en hızlı iki haftada tamamlanır.

Ardından da ekonomik paketin gelmesi bekleniyor.

Dolayısıyla bütün bu gündem içinde yeni bir kanun teklifini almanın da önünde bazı güçlükler var.