Rusya'ya koordinatlar 4 gün önceden verilmiş

"Ruslar’a koordinatlar 4 gün önceden bildiriliyor. 23 Şubat günü saat 08.57’de birliklerimizin koordinatları bildiriliyor. 17 dakika sonra yani saat 09.14’te ise telefonla bilgiler teyid ediliyor."

Rusya'ya koordinatlar 4 gün önceden verilmiş

İdlib'de 33 askerin şehit olduğu hava saldırısının ardından Rusya'dan yapılan ilk açıklamada Türk askerlerinin koordinatlarının kendilerine bildirilmediği iddia edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise koordinatların Rusya'ya bildirildiğini açıkladı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi ise bugünkü yazısında İdlib'deki Türk askerinin koordinatlarının saldırıdan 4 gün önce Rusya'ya verildiğini yazdı.

33 askerimizin şehit düştüğü saldırıya rağmen Serakib ve Neyrab'ın hala muhaliflerin elinde olduğunu belirten Selvi'nin yazısında ilgili bölüm şöyle:

KOORDİNATLAR VERİLDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Verilen koordinatlarda, terör örgütleriyle aynı bölgede bulunan ve hayatını kaybeden Türk askerlerinin bulunduğu yere ilişkin bilgiler yer almıyordu” ifadesini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da aynı iddia yer alıyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Lavrov’u yalanlayarak “Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya’nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Ruslarla koordinasyonun yürütüldüğü merkezde tutulan kayıtlar da Akar’ın ifadesini doğruluyor. Ruslar’a koordinatlar 4 gün önceden bildiriliyor. 23 Şubat günü saat 08.57’de birliklerimizin koordinatları bildiriliyor. 17 dakika sonra yani saat 09.14’te ise telefonla bilgiler teyid ediliyor. 33 şehit verdiğimiz 27 Şubat günü de telefonla Ruslar iki kez atış yapılmaması için uyarılıyor ancak rejim uçakları ambulansları dahi vuruyor.

***

İdlib’de M-4 ve M-5 karayollarının bulunduğu stratejik mevki olan Serakib kasabasının rejim muhaliflerinin eline geçtiği haberini Reuters Haber Ajansı sabah 07.43’te geçiyor. Serakib ve Neyrab’ı kaybeden rejime ait bir filodan oluşan savaş uçağı, 15.00-17.00 arasında, Rusya’ya bildirilen koordinatları vurarak 33 askerimizin şehit olmasına neden oldu.

***

İdlib’de 33 şehit vermemize rağmen stratejik bir mevki olan Serakib ve Neyrab rejim güçlerinin eline geçmedi. Ilımlı muhalefet, M-4 ve M-5 karayollarındaki stratejik noktaları elinde tutuyor.

Yazının tamamı için

Etiketler
Rusya Telefon