Kıdem düzenlemesinin arkasındaki oyun: ‘İşten çıkarma kolaylaşacak’

CHP, iktidarın kıdemle ilgili yeni arayışlarının gaspla sonuçlanabileceğini açıkladı.

Kıdem düzenlemesinin arkasındaki oyun: ‘İşten çıkarma kolaylaşacak’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili “10 Maddede Kıdem Tazminatında Fon Aldatmacası” başlıklı broşür hazırladı.

Broşüre göre, 151 ülkede zorunlu kıdem tazminatı uygulaması var. Olmayan ülke sayısı ise 13. Türkiye’de ise kıdem tazminatı işçilerin 83 yıllık hak mücadelesinin mirası. Broşürde, işçileri korumaya dönük caydırıcı bir etki taşıyan kıdem tazminatının “Bireysel Hesap Sistemi” ve “Fona Devredilme” gibi uygulamalarla kaldırılmak istendiği ifade edildi. Kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılmasının işten çıkarmaları kolaylaştıracağı kaydedilen broşürde, 11. Kalkınma Planı’nda kıdem tazminatlarının bireysel emeklilik sistemi ile ortak bir fona entegre edileceğinin açıklandığı anımsatıldı.

‘YARI YARIYA AZALACAK’
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, broşürde böyle bir gelişme olması durumunda yaşanacaklar ise şöyle sıralandı: “Kanunda her tam yıl için ödenen 30 günlük ücretin, yıllık ücrete oranı en az yüzde 8.3’tür. Bunun yerine her ay işverenler, işçiler adına brüt ücretin yüzde 3’ü kadar primi fona yatırmayı talep etmektedir. Bu durumda işçilerin kıdem hakkı alacakları yüzde 3 azaltılacaktır. Kıdem tazminatı gün sayısı ve dolayısıyla tazminat yarı yarıya düşecektir. Fona devir tıpkı işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi, fonun amaç dışı kullanılmasını da beraberinde getirecektir. Kıdem tazminatının fona devri ile birlikte kıdem tazminatı işveren bağlantısı kopmuş olacağından, kıdem tazminatına esas gün sayısının iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleriyle artırılmasının önü de kapanmış olacaktır.” Ayrıca, kıdem tazminatının bireysel emeklilik sistemi ile ortak bir fona devredilmesiyle yalnızca belirli prim ödeme süresinin sağlanması, emeklilik ve ölüm hallerinde yararlanılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Broşüre göre, yeni sistem işçinin kıdem hakkının gasp edilmesi sürecini beraberinde getirecek.