'Cezaevleri ölüme davetiye çıkarıyor'

Yarkadaş: "Cezaevlerinden her gün gelen mektuplar, koşulların dayanılmaz hale geldiğini gösteriyor."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin her geçen gün arttığını söyledi. Yarkadaş, "Bir ilaç için üç hafta, çamaşır leğeni için beş hafta bekleyen tutuklular var" dedi.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bitmek bilmiyor. İstanbul Milletvekili, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu CHP Sözcüsü Barış Yarkadaş, cezaevlerinden kendisine gönderilen mektuplardaki sorunları rapor haline getirerek Adalet Bakanlığı'na ilettiğini söyledi. Yarkadaş, "Cezaevlerinde yapılan kötü muamele ve işkenceler, katlanılacak gibi değil" tepkisini gösterdi.

"İLAÇ ALMAK EZİYETE DÖNÜŞTÜ"

Özellikle siyasi davalardan dolayı cezaevine konulan tutukluların ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu belirten Yarkadaş, "İstanbul Silivri Cezaevi'nden mektup yazan bir tutuklu, bir ilacı temin edebilmek için üç hafta mücadele ettiğini belirtiyor. Bunun adı ölüme davetiye çıkarmaktır. Bakanlık ne yapmaya çalışıyor?" diye konuştu.

Bir diğer tutuklunun ise çamaşır leğeni ihtiyacı için tam beş hafta beklediğini belirten Yarkadaş, "En temel insani ihtiyaç olan temizlenme ve temiz elbise giyme hakkı bile keyfi bir biçimde engelleniyor" tepkisini gösterdi.

"DOKTORA GİTMEK ZORLAŞTI"

TBMM'deki makamına Silivri, Mersin, Van, Diyarbakır, Bolu ve daha birçok cezaevinden mektup geldiğini belirten Yarkadaş, "Birçok cezaevinde doktora gitmek adeta bir eziyete dönüşmüş durumda... Doktora götürülenlere ise çift kelepçe takılıyor. Bunun adı çifte eziyettir" dedi.

Tutukluların revire götürüldüklerinde saatlerce bekletildiklerini de belirten Yarkadaş, "Bakanlık bu uygulamalara sesiz kalarak yapılanları onayladığını gösteriyor. İşkence sistematik bir hale dönüştü" tepkisini gösterdi.

BAKANIN MEKTUBUNA BİLE ENGEL...

İskenderun Cezaevi'nde bulunan tutukluların Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yazdığı mektubun bile açılıp okunduğunu belirterek, "Bu mektup cezaevi yönetimi tarafından tam 15 gün sonra postaya verilmiş. Cezaevi yönetimi, mektup yazan tutukluları 'Bizi şikayet eden mektup yollarsanız, başınıza her şey gelir' diyerek tehdit ediyor. Cezaevleri tam bir keyfiliğe teslim olmuş durumda" dedi.

Cezaevlerinde sohbet, müzik aleti çalma, kitap okuma gibi birçok hakkın gasp edildiğini de belirten Yarkadaş, "Bunlar yetmezmiş gibi, üç kişilik odalarda sekiz kişi kalıyor. Yerlerde yatan tutukluların mektupları peş peşe geliyor. Üstüne üstlük aynı tutuklular koridorda bile askeri nizamla yürümeye zorlanıyor. Bunlar 12 Eylül artığı uygulamalardır" diye konuştu.

CEVAP BEKLİYOR

Oluşturduğu verileri Adalet Bakanlığı ile paylaştığını ve bakanlıktan yanıt beklediğini de belirten Yarkadaş, "Soru ve araştırma önergelerimizde yer alan konular görmezden gelindikçe, sorunlar artıyor. Bakanlık sorunların üstünü örterek bir yere varamaz" dedi.

ATAY'IN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİ

Yarkadaş, açıklamasında Oyuncu Barış Atay'ın gözaltına alınmasını da eleştirdi. Yarkadaş şu ifadeyi kullandı:

"Tekmeci - Başbakanlık çalışanı Yusuf Yerkel'e dokunamayan yargı, "Hesap vereceksin" diyen Oyuncu Barış Atay'ı gözaltına aldırtıyor. Emekçiye tekme serbest, bunu eleştirmek ise yasak! Barış Atay'ın düşüncelerinden dolayı gözaltına alınması kabul edilemez. Barış Atay yalnız değildir..."

SAVCI SORUŞTURMA BAŞLATMIŞ

Yarkadaş açıklamasında, gözaltı sürecine ilişkin bilgi de verdi:

"İstanbulCumhuriyet Savcılığı kaynaklarından edindiğim bilgiye göre, savcı Barış Atay hakkında önceki gün attığı 'Hesap vereceksiniz' tweetlerinden dolayı re'sen soruşturma başlattı. Savcılık kaynakları, Atay'ın bugün saat 16.30 sularında adliyeye getirileceğini söyledi. Takipteyiz..."