Sendikalı işçileri işten atan Koton'a tepkiler çığ gibi büyüyor

Türkiye’de giyim sektörünün önde gelen mağazalarından Koton‘da çok sayıda işçi işten çıkarıldı.

Sendikalı işçileri işten atan Koton'a tepkiler çığ gibi büyüyor

Türkiye’de giyim sektörünün önde gelen mağazalarından Koton‘da çok sayıda işçi işten çıkarıldı.

Telefonla aranan işçilere işten çıkarılmalarının gerekçesi olarak performans yetersizliği gösterildi.

Koton çalışanları ise işten çıkarılmalarının asıl sebebinin sendikalaşma faaliyetleri olduğunu söylüyor. İşçiler, Instagram üzerinden kurulan, sendikalaşma süreci ve çalışma koşulları ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı “Koton çalışanları” adlı sayfayı beğenenlerin atılmasının bir tesadüf olmadığını belirtiyor.

Koton, geçen ağustos ayında oyuncu Fahriye Evcen’e ödediği 1.5 milyon liralık reklam ücretiyle gündeme gelmişti.

İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikası işten çıkarılmalar ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Örgütlenme hakkının demokratik bir toplum olmanın ön koşulu olduğu söylenen açıklamada, “Anayasal, yasal haklarını kullanmak, daha iyi koşullarda insanca yaşamak, kendilerine ve ailelerine daha iyi bir gelecek sağlamak için, hak için, adalet için, özgürlük için sendikalara üye olan işçiler kapının önüne konuyor” denildi.

İşvereni bir an önce masaya oturmaya davet eden açıklamada ayrıca, ”Gelin bir an önce oturalım, bu konuyu masa başında çözelim. Şunu iyi bilin ki, ne yaparsanız yapın bu işyerlerindeki örgütlenmemizi engelleyemeyeceksiniz. Ancak tüm bunlara rağmen, işverenin haksız ve hukuksuz tavrı devam ederse, sendikamıza üye olduğu için işten çıkarılan işçileri tekrar işe başlatmazsa, buna karşı tavrımız çok sert olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Sendika tarafından yayınlanan metinde İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Koton mağazalarının yer aldığı tüm şehirlerde basın açıklamaları yapılacağı duyuruldu.

Koton’da işten çıkarmalar “#KotonBoykot” hashtagi ile Twitter’da gündem oldu. Çok sayıda Twitter kullanıcısı yazdıkları mesajlarda Koton’u boykot edeceklerini açıkladı.

“İşe iade edilmeleri için her türlü girişimde bulunacağız”

Medyascope‘a konuşan bir Koop-İş yetkilisi, “H&M’de toplu iş sözleşmesi bittikten sonra, orada sağlanan kazanımlar hızla AVM çalışanları arasında yayıldı” dedi.

İşçilerin sosyal medya üzerinden bir araya geldiğini söyleyen yetkili, “Çalışanlar bizimle (Koop-İş) örgütlenmek istediler. Koton’da süreç hızlı bir şekilde ilerken, dün aldığımız haberde 25 işçinin çıkarıldığını öğrendik. Sendikamız çeşitli girişimlerde bulundu. İşe iade edilmeleri için her türlü girişimde bulunacağız” diye konuştu.

Etiketler
Sendika Türkiye