Kayyumdan 'gümüşçü'ye atama kıyağı!

Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyum protestoları sürerken Mardin KayyumuYaman’ın Erdoğan'a ve bakanlara hediye aldığı gümüş mağazası sahibinin babasının daire başkanlığına atadığı ortaya çıktı.

Kayyumdan 'gümüşçü'ye atama kıyağı!

Mardin Kayyumu’nın Cumhurbaşkanı ve bakanlara hediye olarak yüz binlerce liralık gümüş takı aldığı mağazanın sahibinin babası, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Mustafa Yaman tarafından daire başkanlığına getirildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Oral'ın haberine göre; Van’da ise öldüresiye dövülen şizofreni hastası F.K’nin suç duyurusuna rağmen, şiddet uygulayan polislerin kimlikleri tespit edilemedi. Emek örgütlerinin temsilcileri, kayyuma karşı Diyarbakır’da ortak açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayym atamasının ardından başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Gece birçok kentte yine ışıklar söndürüldü, düdükler, tencere ve tavalarla gürültü eylemi yapıldı. Diyarbakır’da dün sabah saatlerinden itibaren aralarında HDP’li milletvekilleri Zeynel Özen, Hasan Özgüneş, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Nimetullah Erdoğmuş, Hişyar Özsoy, Dersim Dağ, Feleknas Uca ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın da olduğu kalabalık bir grup, yine belediyeye yakın Çamlıca mevkiinde, oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında sık sık AKP ve kayyum aleyhine sloganlar atıldı.

Tunceli Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun da destek verdiği eyleme daha sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, TMMOB 2. Başkanı Selçuk Uluata ile sendika üye ve yöneticileri de katıldı.

Arzu Çerkezoğlu ise HDP’li belediyelere kayyum atamalarının demokrasiye karşı darbe olduğunu vurgulayarak “Diyarbakır, Van ve Mardin’e sahip çıkmak Türkiye’ye, memlekete sahip çıkmaktır. Halk iradesinin gasp edilmesinin sonucu talandır, hırsızlıktır. Tüm Türkiye’nin vicdanında mahkûm edilmiş durumdadır” diye konuştu.

Maçoğlu da, “Bütün halkların bir araya gelerek, işçilerin, ezilenlerin, emek cephesinin bir araya gelerek, bunun üstesinden geleceğini biliyoruz. Sadece politik anlayış olarak değil, ülkedeki gençlerin ve kadınların bir araya gelerek başaracağını biliyoruz. Burada olmasak da 9 gündür vicdanımız, Diyarbakır’da, Van’da ve Mardin’de. Bundan sonrada vicdanımız burada olacak” dedi.

Babaya başkanlık

Mardin’de bir önceki dönemde de kayyum olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de aralarında olduğu çok sayıda AKP’liye belediye bütçesinden yüz binlerce liralık gümüş takı aldığı ortaya çıkan Vali Mustafa Yaman, gümüşçüye olan bağına sadık kaldı.

Yaman, iddiaya göre söz konusu gümüş dükkânının sahibinin babası olan Mehmet Ata Altun’u muhtarlarla ilişkilerden sorumlu daire başkanı olarak atatı. Altun, Yaman’ın bir önceki kayyumluk döneminde de ulaştırmadan sorumlu daire başkanı idi. 31 Mart’ta HDP’li Ahmet Türk’ün belediyeyi kazanmasıyla, görevden alınmıştı.

Altun’un oğlunun sahibi olduğu gümüşçü dükkânından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 39 bin TL, Mehmet Özhaseki’ye 16 bin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ise 136 bin TL değerinde hediye alındığı ileri sürülüyor.

F.K’ye soruşturma

Van’da ise kayyum protestoları sırasında, kask, tekme ve tabure ile öldüresiye dövülerek polis şiddetine maruz kalan şizofreni hastası F.K.’nin de aralarında olduğu 38 kişinin tamamı serbest bırakıldı. F.K., Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda yurtdışı yasağı getirilerek mahkemece serbest bırakıldı.

F.K. hakkında polise tabure attığı iddiasıyla soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. F.K’nin suç duyurunda bulunduğu polislerin ise kimliklerinin halen tespit bile edilemediği ileri sürüldü.

Öte yandan Van Kayyumu Mehmet Emin Bilmez, 10 gündür devam eden eylem ve etkinlik yasağını 15 gün daha uzattı.

Etiketler
Mardin Diyarbakır