Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Rahim ağzı kanserinde aşı ve erken teşhis hayat kurtarıyor.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Birgün- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin, önlenebilen tek kanser türü olduğunu, pap smear testi ve Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) karşı geliştirilen aşı ile hastalığa engel olunabileceğini söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik, rahim ağzı kanserinin, düzenli yaptırılması önerilen pap smear testi ve hastalığa yol açan HPV'ye karşı geliştirilen aşı ile önlenebileceğini söyledi. Op. Dr. Neriman Çelik, "Rahim ağzı kanseri önlenebilen tek kanser türü" dedi. Gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ile hastalığın görülme oranının çok düşük olduğunu ifade eden Op. Dr. Çelik, "Çünkü hastalık pap smear testi ile çok erken dönemde, hatta hücreler kansere dönüşmeden önce tespit edilebiliyor. Hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü'ne karşı geliştirilen aşı da hastalıktan korunmada önemli bir rol oynuyor" diye konuştu.

Op. Dr. Neriman Çelik, rahim ağzı kanserinin, dünya genelinde meme ve kolorektal kanserlerden sonra kadınlarda en sık görülen üçüncü jinekolojik kanser türü olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin ediyor. Her yıl yaklaşık 500 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor ve birçok kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor" dedi.

Etiketler
Kanser