Kombine estetik ameliyat nedir?

Son zamanlarda bireylerin genç görünüm elde etmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için fizik yapılarında olumlu değişiklikler yapma istekleri artma eğilimi göstermektedir.

Kombine estetik ameliyat nedir?

Bunu da en fazla vücut imajında lüzumlu olan ya da uyumlu görünümü bozan bölgeleri yaptırarak başlamaktadırlar.

Gerek yurt dışından gerek yurt içinden yapılan başvurulardan bunu anlamak mümkün olmaktadır. Sıklıkla da kombine estetik adı verilen talep ile karşılaşıyoruz. Kombine estetik ameliyat, eş zamanlı olarak birden fazla bölgeye yapılan operasyonlara verilen terimdir.

Çoğu zaman da estetik harmoninin sağlanması için de bu gereklidir. Özellikle de birbirine yakın bölgelere yapılan estetik uygulamalar ile mükemmel estetik sonuçlar daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Örneğin burun sırtında kemerleşme ve kulaklarında kepçeleşme olan bir kişi düşünün. Tek başına burun estetiği operasyonu yaptırması ile ya da tek başına kulak operasyonu yaptırması ile ideal bir sonuca ulaşması mümkün olmayabilir Oysaki her iki ameliyatın bir arada olduğu kombine estetik ameliyatla kişinin yüzüne giden mükemmel sonuca ulaşmak hiçte zor değildir. Böylece ayrı ayrı ameliyat olmaktansa kombine ameliyat ile tek seferde estetikten beklenen memnuniyete ve ideal sonuçlara kavuşmak mümkün olmaktadır. Aynı şekilde yüzümüzdeki altın oranın yakalanması için burun ve çene estetiğinin kombine edilmesi ile profiloplasti denilen yandan bakışta mükemmel dengenin ve oranın kazanılması kombine estetik ile mümkündür.

Bayan hastalarda sıklıkla tercih edilen kombine estetik ameliyatlar şu şekilde sıralanabilir.

1) karın germe ile hemen her zaman tercih edilen kombine işlem bel bölgesine yapılan liposuction(yağ emme)
2) meme dikleştirme ile kombine karın germe
3) meme büyütme ile kombine karın germe
4) meme küçültme ile birlikte liposuction ve karın germe
5) basen, bacak, kol, sırt bölgesine vaser liposuction (yağ aldırma) ile beraber karın germe
6) genital bölge estetiği, vaser liposuction ) ve karın germe
7) liposuction ile alınan yağların ihtiyaç olan yüz yada popo bölgesine enjekte edilmesiyle yağ enjeksiyonu ve göz kapağı estetiği. Bunun yanına burun veya meme estetiği eklenebilir
8) rinoplasti( burun estetiği) + göğüs büyütme olabilir.

Erkek bireylerdeki kombine girişimler ise;

1) jinekomasti(Erkekte oluşan meme büyüklüğü) birlikte karın germe
2) jinekomasti ile bel ve karın bölgesine vaser liposuction
3) burun estetiği ile kombine saç ekimi
4) burun estetiği ile beraber kepçe kulak ve göz kapağı estetiği şeklinde de olabilir. Bu kombinasyonlar çeşitli varyasyonlar ile de çoğaltılabilir.
Tabi ki kombine estetik ameliyatlar herkese uygulanamaz. Öncelikli olarak kombine estetik olacak bireyin sağlıklı olması, kan düzeylerinin normal olması ve ek bir hastalığının olmaması tercih edilir. Hekimin tecrübesi el becerisi ve ameliyatta kullanılan son teknolojik cihazlar ameliyat süresinin gereksiz uzamasına engel olsa da, hastaların genel durumunun olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Operasyon öncesinde kişilerin kan testlerinin, akciğer grafilerinin ve kalp incelemelerinin normal olması gerekir. İleri yaşta olan bireylerde, düzene girmemiş diabet ve tansiyonu olanlar da ya da ağır kronik hastalığı bulunan hastalar da bu tip ameliyatlar tercih edilmezler. Sigara doku oksijenlenmesini ve yara iyileşmesini kötü yönde etkileyeceğinden sigara içen kişilerde daha dikkatli ve seçici davranılır. Kombine ameliyatların hastanın genel durumuna uygun olup olmadığının kararını deneyimli bir plastik cerrah ile birlikte deneyimli anestezi ekibi karar verir.
Sonuç olarak hayal ettiğimiz güzelliğe erişmenin bir yolu da vücut harmonisini sağlamak ve uyumlu bir görünüm elde etmek için yapılan kombine estetik girişimlerdir.
Doç. Dr. Erdem Güven
Rekonstrüktif , Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı