CHP'li Gürer: Pazar yeri değil, yangın yeri!

Böyle bir ortamda birkaç büyük şehirde tanzim satış noktası açarak, güya sebze ve meyve fiyatlarının indirildiğini iddia eden AKP iktidarı, gelip Anadolu’daki Pazar yerlerine baksın. Buralar yangın yerine dönmüş.

CHP'li Gürer: Pazar yeri değil, yangın yeri!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim çalışmalarını Altunhisar ilçesinde sürdürdü. Esnaf ziyaretinde bulunup, kahvehanelerde vatandaşlarla bir araya gelen Gürer, ilçe pazarında pazarcı esnafının ve alışverişe gelen ilçe sakinlerinin sorunlarını dinledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim çalışmaları kapsamında sürdürdüğü gezilerine Altunhisar ilçesinde devam etti.

İlçe Başkanı Sedat Kayan ve Belediye Başkan Adayı Abdi Mercan ile birlikte Altunhisar ilçe pazarını gezen Ömer Fethi Gürer, pazarcı esnafının sorunlarını dinledi. Alışveriş yapmak için pazara gelen vatandaşlarla da sohbet eden Gürer, insanların alım gücünün düştüğünü söyledi.

Niğde Merkez Perşembe Pazarı, Bor Salı Pazarı, Çiftlik ve Ulukışla İlçe pazarının yanı sıra Altunhisar Pazarını da üçüncü kez gezen Gürer, “Bir önceki ziyaretime göre ürünlerde fiyatlar düşmek yerine yükseliyor. Soğan olması için alınan kıska tohumun kilosu 20 TL olmuş. Geçen yıla göre tohumda altı kat fiyat artışı var. Tohum dışı girdilerle soğan daha ekilirken fiyatı artıyor. İthal soğan ilçe pazarlarına gelmiş 4 -4,5 TL aralığında satılıyor. Sivri biber 20 TL, patlıcan 12 TL, domates 5-10 TL aralığında. Marulun dahi tanesi 5 TL’nin altına inmedi. İthal soğan 4-4,5 TL, yerli soğanda aynı fiyata, patatesin 3 kilosu on TL, ithalin ise kilosu 4 TL. Pırasa 8 lira, üretici artan maliyetten, tüketici ürün fiyatındaki artışla alamaz gale geldiğinden dertli. 17 yıldır yanlış tarım politikaları bu durumu yarattı. İlacı, gübresi, tohumu ithal olan ürün fiyatında oynama olunca, gümrük vergilerini sıfırlayıp ithale sığınan anlayış, bu günleri yarattı. İthalat neden yapılıyor? Fiyatlar düşsün diye.. Ama Pazar'da Çin ayçekirdeği yerli çekirdeğin tam iki katı fiyata satılıyor” dedi.

ALGI GERÇEĞİ DEĞİŞTİREMEDİ

Ömer Fethi Gürer, TV ve gazetelerde pembe tablo çizmekle ekonomideki sorunların çözülmeyeceğini ifade ederek, “Anadolu’da Pazar yerleri yangın yerine döndü. Pazar tezgâhlarındaki etiket fiyatları her geçen hafta biraz daha artıyor. Pazarcı esnafı satış yapamadığından, vatandaş da ürünlerin pahalılığından şikâyet ediyor. Girdi maliyetleri geçen yıla göre çok fazla artığı için bu olumsuz tablo doğal olarak etiket fiyatlarına da yansıyor. Gelirlerinde hiçbir artış olmayan vatandaşın ise geçen yıl doldurduğu filesi bu yıl ister istemez yarım kalıyor. Böyle bir ortamda birkaç büyükşehirde tanzim satış noktası açarak, güya sebze ve meyve fiyatlarının indirildiğini iddia eden AKP iktidarı, gelip Anadolu’daki Pazar yerlerine baksın. Buralar yangın yerine dönmüş. İnsanların artık alım gücü düştüğü için çarşı pazara çıkamaz haldeler. Pazarcı sınırlı ürün getiriyor. Pazarlar erken dağılıyor. Gramla alış veriş devri başladı. TV ve gazetelerde pembe tablo çizerek ekonomideki kötü gidişat durdurulmuyor. Gerçekçi çözümler şart. Üreticinin desteklenmesi, girdi maliyetlerinin azaltılması için önlem alınmalı. Başta elektrik, mazot fiyatı düşürülmeli. Yerli tohum, gübre, ilaç için AR-GE. desteği sağlanmalı, Kamuya bu alanda daha çok inisiyatif yüklenmeli, Tarım işletmeleri güçlendirilmeli. Aile tipi işletmelere doğrudan destek sağlanmalı, Yoksa gidişat kötü” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberindeki heyetle ilçe esnafını da ziyaret etti. Kahvehanelerde vatandaşlarla bir araya gelen Gürer, sadece Pazar yerlerinin değil, esnafın da büyük sorun yaşadığını belirtti. CHP Milletvekili Gürer, “Ekonomik kriz, artan enflasyon Anadolu’da şehirleri, ilçeleri, kasabaları, köyleri tamamen esir almış durumda. Ne esnaf iş yapabiliyor ne vatandaş temel ihtiyaçlarını alabilecek güce sahip. Bu gidişata dur diyebilmek için 31 Mart yerel seçimleri bir fırsat. 17 yıldır esnafı, çiftçiyi, emekliyi, işsizi, işçiyi, sanayiciyi, toplumun tüm kesimlerini perişan eden, mağdur duruma düşüren bu iktidara artık 31 Mart’ta bugüne kadar yaptığı yanlışların bedelini ödeyecek” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. İlçeye bağlı Yeşilyurt köyünü de ziyaret ederek, CHP’yi il genel meclisi üyesi adayları için köy sakinlerinden destek istedi.

Etiketler
Tanzim satış