Berkin Elvan davasında yeni gelişme

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin polis F.D’nin tutuksuz yargılandığı davanın 11. duruşması dün görüldü.

Berkin Elvan davasında yeni gelişme

Gezi Direnişi’nde Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin polis F.D’nin tutuksuz yargılandığı davanın 11. duruşması dün görüldü.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve çok sayıda insan hakları savunucusu izledi.

‘Bağırdık kaçtılar’

Duruşmada SEGBİS ile tanık olarak dinlenen iki polis de sanık F.D.’yi tanımadıklarını ve o dönem olayın yaşandığı yerde görev almadıklarını, olay yerinde görev yapan meslektaşlarının kim olduğunu ise bilmediklerini, gün içerisinde değişik bölgelerde görev yaptıkları için olayı hatırlamadıklarını söylediler.

Tanık polislerden H.P. ise ifadesine ek olarak, olay günü Okmeydanı’nda bir grup çocuğun kendilerine taş attığını, ancak kendilerinin bağırması üzerine çocukların kaçtığını söyledi. Anne Gülsüm Elvan, “Yalan yalan konuşuyorlar. Ne diye yalanlarını dinleyeceğim” diyerek duruşma salonunu terk etti.

Duruşmada tartışma

Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay taleplerini açıklamak için söz aldı. Ancak Atalay konuşmaya başlamadı.

Duruşma salonunda bir süre sessizlik olması üzerine heyet başkanı, “Devam edin lütfen” dedi. Atalay ise, “Devam edemiyorum, heyetteki üye hâkimlerden biri beyanı dinlemiyor ve elindeki telefonuna bakarak gülümsüyor” dedi.

Üye hâkimin ise, “Benim neyle ilgilendiğim sizi ilgilendirmez” demesi üzerine Atalay, “Hiçbir avukatın şunu kabul etmesi mümkün değil. Bir ölümün olduğu dosyada bir hâkimin, avukat beyanda bulunurken telefonuna bakıp gülümsemesi kabul edilemez. Kendinize gelin” yanıtını verdi.

Mahkeme başkanının tartışmaya müdahale etmesi üzerine beyanlarına devam eden Atalay, “Polis H.P’nin dediği üzere taş atan çocuklar bağırınca gitmişler. Ama F.D., sıralı amirlerin verdiği talimatla bir çocuğu öldürmüş. Bu sanığın tutuksuz yargılanması Elvan ailesine cezadır” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık polis F.D’nin tutuklanması yönündeki talepleri reddetti. 10 Nisan’da Berkin Elvan’ın öldürüldüğü yerde keşif yapılmasına karar veren heyet duruşmayı erteledi.

Etiketler
Berkin Elvan Polis