İBB'den skandal karar! Okul mu ticarethane mi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir’de 14 dönümlük arazi üzerine 32 derslikli okul, arazinin altına da İSPARK tarafından 29 yıl boyunca işletilecek 615 araçlık zeminaltı otopark yaptırıyor.

İBB'den skandal karar! Okul mu ticarethane mi?

İstanbul'daki otopark sorunun çözmek için okulların altını otoparka çeviren kararlara bir yenisi daha eklendi.

14 Şubat tarihli İBB Meclis oturumunda; Ataşehir Barbaros Mahallesi'ne 32 derslikli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve zeminaltına 615 araçlık otopark yapmak için İBB ile İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalanmasına karar verildi.

Oy çokluğu ile onaylanan protokole göre mülkiyeti hazineye ait Ataşehir Barbaros Mahallesi'ndeki 14 dönümlük parsel üzerine İBB tarafından Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yaptırılacak. Arazinin altına da 615 araçlık otopark yapılacak ve 29 yıl boyunca İBB tarafından işletilecek.

OKUL PERSONELİNE DE ÜCRETLİ

Yani İBB şirketi İSPARK tarafından işletilecek otoparktan okul personeli mesai saatleri içinde yüzde 50 indirimli yararlanacak.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; okul giriş çıkış saatlerinde öğrencilerin okula transferini sağlayan servis araçlarına ve özel araçlara 30 dakika ücretsiz parklanma hakkı sağlanacak. Otoparkın işletmeye alınmasıyla birlikte otoparkın aylık cironun yüzde 8'i Okul Aile Birliği'ne verilecek.

Ancak yatırım maliyeti göz önüne alınarak ilk 5 yıl bu oran yüzde 4 olarak uygulanacak. İBB okul ve zeminaltI otopark projesini tamamladıktan sonra yapım ihalesine çıkacak.

İBB'den skandal karar! Okul mu ticarethane mi? - Resim : 1

“SAĞLIK VE GÜVENLİK RİSKİ YARATIYOR”

Kararı sert bir şekilde eleştiren CHP'li İBB Meclis Üyesi Ülkü Koçar, 5 yıl içinde İBB Meclisi'nden zeminaltı otopark yapımıyla ilgili 700'e yakın plan değişikliği yapıldığına dikkat çekti.

Koçar, okulların altının otoparka dönüştürülmesinin çocuklar ve gençler için hem güvenlik hem de sağlık açısından risk yarattığını vurgulayarak “Okulların ve parkların altına otopark yapılmasının çevre ve insan sağlığına verdiği zararı bu mecliste defalarca anlattık.

Çocukların, gençlerin sağlığı ve güvenliği için bu zeminaltı otoparklara karşı oy kullanmaya çağırıyorum” dedi.

FEN LİSESİ YAPILACAKTI

Söz konusu arazi 2005 yılında bağış yolu ile maliye hazinesine geçmişti. İBB, TOKİ'nin spor tesisi yapması için 2009 yılında plan değiştirilmiş ve tesislerin inşaatı başlamıştı.

Ancak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı planın iptali için idare mahkemesine başvurdu. Danıştay 6. İdare Mahkemesi planı iptal etti. Bunun üzerine 2011 yılında İBB tarafından bu parsele tekrar plan yapıldı.

Bugün kız imam hatip lisesi ve zeminaltı otopark yapılacak parsele, o dönemde İl Milli Eğitim Müdürlüğü fen lisesi yapmak istemiş ve plan bu şekilde değiştirilerek araziye ortaöğretim tesisi fonksiyonu verilmişti.

İBB'den skandal karar! Okul mu ticarethane mi? - Resim : 2

Etiketler
Ataşehir İstanbul Büyükşehir Belediyesi Okul