Vogue'da istifa getiren fotoğraf karesi

Vogue dergisinin Brezilya edisyonunun moda editörü Donata Meirelles'in verdiği poz tepkilere neden oldu.

Vogue'da istifa getiren fotoğraf karesi

Vogue dergisinin Brezilya edisyonunun moda editörü Donata Meirelles, 50'nci doğum gününde verdiği sömürge dönemindeki efendi ve kölelerini çağrıştıran pozuna yönelik tepkiler üzerine istifa etti.

Fotoğrafta, Brezilyalı bir beyaz olan Meirelles, 4 siyahi kadının arasında tahta benzeyen süslemeli bir sandalyede oturuyor. Sosyal medyada, siyahi kadınların giydiği beyaz kıyafetleri, kölelik döneminde evlerde hizmetçilik yaptırılan kölelerin üniformalarına, sandalye de köle sahiplerinin oturduğu koltuklara benzetildi.

Vogue'da istifa getiren fotoğraf karesi - Resim : 1

Marie Claire dergisinin yazarlarından Stephanie Ribeiro, Twitter mesajında, “Siyahi kadınlar egzotik bir sahnenin objeleri olarak kullanıldı. Sömürgeciliği çağrıştıran ve o döneme öykünen bir sahne. Beyazların üstün olduğu, siyahların da aşağılandığı bir tasvir” dedi.

Ünlü Brezilyalı şarkıcı Elza Soares de Instagram mesajında, “Hayatınızın mutlu bir anını renklendirmek için seçtiğiniz temayla, insanları ne kadar incitebileceğinizi düşünün. Onların anıları ve çektikleri sıkıntıları düşünün” dedi.

Bir başka Instagram kullanıcısı ise “Biri 1860’tan diğeri de 2019’dan” diyerek Meirelles’in pozunu, kölelik döneminin simge fotoğraflarından biriyle kıyasladı.

Vogue'da istifa getiren fotoğraf karesi - Resim : 2
Fotoğrafta bir efendi kadın, başında bekleyen iki köleyle görülüyor.

Vogue dergisinden özür mesajı

Meirelles, siyahların çoğunlukta olduğu Bahia eyaletinde düzenlenen partiyle ilgili eleştirilere ertesi gün yanıt verdi. Sandalyenin “candomble” adlı dini folklörün bir parçası olan bir sanat eseri, kıyafetlerin de geleneksel Bahai kıyafetleri olduğunu söyleyen Meirelles, “Yine de farklı bir izlenim verdiysem üzgünüm” dedi.

Donata Meirelles Çarşamba günü dergideki görevinden ayrıldığını açıkladı. Vogue’ın Brezilya baskısının özür mesajında da, “Vogue Brezilya olarak yaşananlardan derin üzüntü duyuyor, bu tartışmanın hepimiz için öğretici olmasını umuyoruz” denildi.

Etiketler
Brezilya