Yenimahalleli kadınlara meme kanseri uyarısı

Yenimahalle Belediyesi, Şentepe Semt Birimi’nde kadınlar için Meme Tarama Kursu düzenlendi.

Yenimahalleli kadınlara meme kanseri uyarısı

Yenimahalle Belediyesi, Şentepe Semt Birimi’nde kadınlar için Meme Tarama Kursu düzenlendi.

Doç. Dr. Kadiriye Paçaçı tarafından verilen eğitimlerde her 8 kadından birinin meme kanseri olduğu uyarısı yapıldı.

Şentepe Semt Birimi’nde kadınlar için en önemli hastalıkların başında gelen meme kanseri için seminer düzenlendi. Doç. Dr. Kadriye Paçacı, Dünya’da hayat boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığının altını çizerek, “Meme sağlığınızı korumak için geç kalmayın. Kendinize zaman ayırın meme kanserini yenmek farkındalıkla başlar” mesajını verdi.

Kursta, meme kanserinde yaş ve cinsiyet faktörüne göre hastalığın seyir şekli gibi konular masaya yatırıldı. Meme kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlar ve erken teşhisin önemi hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, kadınların kendi kendilerini muayene etmeleri için yapılması gerekenler anlatıldı. Meme kanserinin kolay tespit edilen bir kanser türü olduğu belirtilirken, erken teşhisin hayat kurtardığı ifade edildi.

Türkiye’de 10 kadından 4’ü meme kanseri

Dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkat çeken Paçacı, Türkiye'de ise bu durumun her 10 kadından 4'üne kadar çıktığına vurgu yaptı.

Oluşturulacak farkındalık sayesinde kadınların kendi kendisine yapacağı küçük muayeneler sayesinde hayatlarının kurtulabileceğini belirten Paçacı, “Bir kadının ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riskinin %13 civarındadır. Meme kanseri bugün en kolay tespit edilen kanser türlerinden birisidir. Meme kanserinde en önemli durumun kişinin kendi kontrolünü yapmasıdır” dedi.

3 altın kural var

Kadınların meme kanseriyle savaşmak için düzenli olarak kendilerini kontrol etmelerini isteyen Paçacı, “Her kadın 20 yaşından itibaren kendi kendini muayene etmelidir. Bu kontrolü 1 aylık periyotlar halinde yapması kişi için en önemli durumlardan birisidir. Bunun yanında 20-40 yaş arası kadınlarda 2 yılda en az 1 kere doktor kontrolü yapılmalıdır. Bu yaş üzerinde yani 40 yaş üzerindeki kadınlar ise yılda 1 kere doktora görünmelidir.

40 yaş üzerindeki kadınların her yıl ayrıca düzenli olarak mamografik kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir” diye konuştu. Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Paçacı, “Memedeki ağrı, meme başında akıntı, memede büyüme, meme derisinde değişiklik gibi durumlar karşısında kadınlarımız duyarsız olmamalı hemen bir hekime başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

Etiketler
Kanser