Bilecik'te halk mermer ocağı istemiyor

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Camiliyayla köyünde yapılmak istenen mermer ocağını halk, hayvancılığı ve tarımı bitireceği gerekçesiyle istemiyor.

Bilecik'te halk mermer ocağı istemiyor

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Camiliyayla köyünde yapılmak istenen mermer ocağına ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantısı (HKT) yapıldı.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Rey Maden San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen projenin bilgilendirme toplantısına bölge halkının tepkisi damga vurdu. Yurttaşlar, tamamı ormanlık vasfı arazisi üzerinde bulunan projeyi istemediklerini belirtti.

Şirket yılda 135 bin ton çıkarmayı planladığı mermer ocağı için ÇED için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuru değerlendiren Bakanlık, HKT kararı aldı. Önceki gün yapılan HKT’de bölge halkı şirket ve Bakanlık yetkililerine projeyi istemediklerini belirtti.

Şirket ‘parasını vererek’ ormanlık alanı istediği gibi kullanacak. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre orman alanı 1 yıllık mülkiyet izin bedeli için şirket, 542 bin ödeyecek.

HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK, AĞAÇLAR KESİLECEK

Bölgede hayvancılık yapıldığını belirten Camiliyayla köyü Muhtarı Ahmet Kelebek, “Maden ocağı alanına giden çoban köpeğimi şirket zehirledi. Ormanımızız gidecek binlerce 150 yaşındaki ağaçlar yok edilecek” dedi.

Bölge halkına destek için HKT’ye katılan Eskişehir Çevre ve Koruma Geliştirme Derneği aşkanı Sadık Yurtman yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Orman alanlarının yok olmaması, suyumuzun israf edilmemesi, havamızın kirletilmemesi için mücadelemize devam edeceğiz. sürdüreceğiz.''

Etiketler
Bilecik Bozüyük