Bilim insanlarından Ay'a 6.7 milyon sperm gönderme önerisi

Farklı milletlerden bilim insanları, uzaya insan gönderme çalışmasının ardından, 6.7 milyon türün sperm örneklerinin Ay'a götürüp orada saklama önerisi geldi.

Bilim insanlarından Ay'a 6.7 milyon sperm gönderme önerisi

Farklı milletlerden bilim insanları 6,7 milyon türün sperm örneklerini Ay'a götürüp orada saklamayı önerdi.

ABD’deki Arizona Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Norveç'te bulunan ve bitkilerin yok olmasını engellemek için inşa edilen Kıyamet Deposu’ndan çok daha kapsamlı ve karmaşık yeni bir koruma yöntemi önerisinde bulundu.

Amerikan medyası, IFL Science'a dayandırdığı haberinde, Ay’da böyle bir yapı inşa edip 6,7 milyon türün spermlerini Ay’a taşınması için doğal uyduya 250 uçuş gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı. Önerinin amacının insanlığı yok olmaktan korumak olduğunu aktaran ABD medyası önerilerin Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Havacılık ve Uzay Konferansı'nda sunulduğunu ifade etti.

Bu sayede insanlığın sonunun gelmesi gibi bir tehlike olmayacağını savunan bilim insanları, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Havacılık ve Uzay Konferansı'nda yaptıkları bu sunumda, numunelerin Ay yüzeyinin altında, milyarlarca yıl önce lavların oluşturduğu çukur ve mağaralardan birine yerleştirilecek bir kasada saklanabileceğini söyledi. Bu çukurların boyu 80-100 metre arasında değiştiği için büyük ısı değişiklikleri, radyasyon ya da meteorlar karşısında da korunaklı bir ortam sunuyor.

'Modern Nuh'un Gemisi için Ay Çukurları ve Lav Tüpleri' başlıklı araştırmaya imza atanlardan Jekan Thangavelautham, toplamda 250 Ay uçuşuyla tüm numunelerin taşınabileceğini belirtti. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) kurulması için 40 uzay seyahati gerekmişti.

Ay'da yer altında saklanacak numunelerin soğuktan donmaması için de araştırmacılar söz konusu kasanın güneş panelleriyle ısıtılabileceği önerisini sundu.

Ancak Dünya'nın değişken bir çevre olduğunun altını çizen Thangavelautham, numunelerin Dünya üzerinde saklanmasının yeterince garantili bir çözüm olmadığını çünkü bu numunelerin olası bir felakete karşı savunmasız olacağını vurguladı.

MARS'IN YÜZEYİNDE ARAYIŞ

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’a gönderdiği uzay aracı Perseverance, yüzeydeki çalışmalarını sürdürüyor. NASA’nın Perseverance uzay aracı inişi sırasında Terrain-Relativa Navigasyon sistemini kullandı. Bu yöntemle iniş yeri alanı bulmaya çalıştığı ana ilişkin çekilen yeni görüntüler yayınlandı. NASA bu fotoğrafların bir araya getirildiği bir video yayınladı. NASA Perseverance uzay aracına ait sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “İnişimi yapmak için kullandığım fotoğraflara bakıyorsunuz. Bu şekilde hızlı bir şekilde yönümü buldum ve inmeden önceki son 3 dakika içinde en güvenli hedefi seçtim” ifadelerine yer verildi.