Koronavirüste Türkiye mutasyonu! Muharrem Sarıkaya yazdı

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, koronavirüs salgını ve aşılama süreciyle ilgili aldığı bilgileri paylaştı.

Koronavirüste Türkiye mutasyonu! Muharrem Sarıkaya yazdı

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, koronavirüs salgını ve aşılama süreciyle ilgili aldığı bilgileri paylaştı.

Sarıkaya, "Aktarıldığına göre aşılar THY’ye ait yolcu uçağı ile taşındığı için her bir uçuşa 2 milyon doz yüklenmesi hedeflenmiş. Bununla birlikte daha önce yerli üç ilaç şirketi, Sinovac ile vardıkları aşılama gereği anlaşma aşıları Türkiye’de şişelemede bulunmak üzere anlaşmıştı. Bu kapsamda eğer şişelenmiş halde gelirse 2 milyon, Türkiye’de şişelenmek üzere biyolojik kazanlar içinde yollanırsa da 6 milyon dozun her bir uçakla getirilmesi planlanmış. “Böylece uçak sayısına göre aşının geliş sistemi izne gerek duymaksızın otomatiğe bağlanmış…” Her hafta 6-8 milyon arası gelmesi ve bunların da 14 gün süreyle denetime tabi olması gerekli olduğu için, beklenti Mayıs ortasına kadar 100 milyon dozun tamamı yapılabilir halde elde bulunuyor olacak." bilgisini aktardı.

Yazısının devamında koronavirüsün birçok ülkede farklı varyantları oluştuğu gibi Türkiye'de de oluştuğunu söyleyen Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Bakan Koca’nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yer alan, yeni mutant virüslere ilişkin sözlerini anımsattım.

Açıklamasında yapılan çalışmalar (Genom) sonucu, ilk kez, İngiltere’de görülenden 263, Güney Afrika’da görülenden 23 varyanta rastlandığını belirtmiş ve “106 da kökeni belli olmayan varyanta rastlandı” demişti.

Rastlanan bu kökeni belli olmayan 106 yeni suşun aynı varyanttan olup olmadığını sordum, “Farklı varyantlar, ama birbirine yakın olanlar da yok değil; bazıları ise birbirinin aynı” yanıtını aldım.

Bu durumda Türkiye’de ortaya çıkan yeni bir varyanttan söz edilebilir mi?

Bu soruya yanıtı aynen aktarıyorum:

“Kesin bir veri olmadığı için bir şey söylemek için erken, ama salgının çok olduğu yerde virüs yaşamak için mutasyona uğrar. Bunların genomlarının, yani yapılarının incelenmesi gerekir, ancak bazılarının birbirinin aynı olduğu bilgisi var. Bu da bizi yeni bir mutantta götürüyor; buna ister Ankara veya Türkiye varyantı deyin, ama bizde de yeni bir mutantın olması kaçınılmaz.”

Bunların etki gücü İngiltere’de ilk görülen gibi hızlı veya Güney Afrika gibi inatçı mı?

Verdikleri bilgiye göre var olan Vuhan virüsüyle aralarında bir fark yok.

İngiliz varyantı için söyledikleri ise “Hızlı yayılıyor, ama öldürücülüğü yüksek değil” noktasında…"

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Habertürk Muharrem Sarıkaya Salgın