Haber kabul edildi ama Basın İlan Kurumu boş durmadı: BirGün'e ilan kesme cezası

Basın İlan Kurumu (BİK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in şikâyeti üzerine BirGün’e 2 gün ilan kesme cezası verdi.

Haber kabul edildi ama Basın İlan Kurumu boş durmadı: BirGün'e ilan kesme cezası

RTÜK başkanı Ebubekir Şahin’in kendisiyle ilgili Birgün'de yer alan bir haberin şikâyeti üzerine soruşturma başlatan Basın İlan Kurumu (BİK) haberi doğruladı, ancak yine de 2 gün resmi ilan kesme cezası verdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, BirGün'ün ‘Meclis gönderdi RTÜK Başkanı aldı’ başlıklı haberi BİK’e şikâyet etti.

TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI

Habere ilişkin soruşturma başlatan BİK, gazeteden savunma istedi. BirGün’ün avukatları ise savunmada BİK’in soruşturmayı yürütmesinin ‘tarafsızlık ilkesi’ gereği sakıncalı olduğunu belirterek gazetecilerin kamuyu bilgilendirme görevi olduğu hatırlatıldı. Gerçekliği konusunda şüphe olmadığına dikkat çekilen savunmada, haberin 'Basın Ahlak Esasları' kapsamında kaldığının da altı çizildi.

‘SINIRI AŞMIŞLAR’

BirGün’ün haberini Basın Ahlak Esaslarının ‘Kişi ve kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez… İftira ve haksız isnat yapılamaz’ şeklindeki maddesine aykırı bulan BİK, ceza gerekçesinde haberin doğru olduğunu belirtti ancak yine de ceza verdi.

Gerekçede şu ifadeler kullanıldı:

“Meclis Hastanesi eski Başhekimi Dr. Dinç’e RTÜK bünyesinde ‘Başkanlık Müşavirliği’ görevinin verildiği, aynı zamanda halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden de mezun olan Dr. Dinç’in RTÜK Başkanı Şahin’le birlikte Geleceği Önemseyenler Derneği’nde ‘dernek arkadaşı’ olduklarının ifade edilmesi ve bu atamanın özellikle haberin başlığında öne sürüldüğü gibi, liyakat yerine bu arkadaşlığın sonucunda gerçekleştirildiğiniğn belirtilmesi, böylece şikâyetçinin atamalarda liyakata yer verilmediğinin ileri sürülmesi ile Halkın Gazetesi Birgün’ün basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı…”

BirGün’e bugün tebliğ edilen karara göre gazetemizin resmi reklam ve ilanlar le internet sitesinde yayımlanan ek göstergelerinde 2 gün kesilmesine karar verildi.

ARKADAŞ OLDUKLARI ORTAYA ÇIKMIŞTI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un görevden aldırdığı Dr. Ahmet Hakan Dinç’e iş verdiğinin ortaya çıkmasına yönelik 12 Kasım 2020’de yayımlanan haberde, Şahin ve Dinç’in ‘dernek arkadaşı’ olduklarına yer verilmişti.

Etiketler
Birgün Ebubekir Şahin RTÜK Basın İlan Kurumu