Enis Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar: AYM'nin gerekli incelemeyi yapacağı kanaatindeyim

Enis Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar, Haber Global'de sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Acar, "Ani bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Hak ihlali verme yönünde AYM'nin önünde bir engel yoktur" dedi.

Enis Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar: AYM'nin gerekli incelemeyi yapacağı kanaatindeyim

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğini düşürülmesi sürecini avukatı Yiğit Acar, Haber Global'de değerlendirdi.

Aksi bir karar olmazsa 31 Temmuz'da Berberoğlu'nun açık cezaevine döneceğini hatırlatan Acar, süreçle ilgili olarak, "Ani bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Hak ihlali verme yönünde AYM'nin önünde bir engel yoktur. Ben AYM'nin gerekli incelemeyi yapacağı kanaatindeyim" dedi.

Acar, şunları söyledi:

"Enis Bey 16 ay tutukluluğunda tecrit altında kaldığı için zaten kapalı cezaevi evresini geçirmişti. Bu haklı gerekçelerimizi ilettiğimiz için zaten ilk günde, mesai başladığı gibi açık cezaevi işlemleri başlamıştı. Şu anki kanunlara göre, bir uzatma takdiri kullanmazsa Cumhurbaşkanlığı makamı, 31 Temmuz'dan itibaren açık cezaevine dönecek.

"HAK İHLALİ KARARI VERME YÖNÜNDE AYM'NİN ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK"

Yargılamanın hukukilikten çok siyasi olduğu gerçeğini kenara koyarak, Enis bey 26. dönemde dokunulmazlığı kaldırılmış bir vekilken 27. dönemde dokunulmazlığını yeniden kazandı. Yoğun tartışmalar sebebiyle 2018 yazında hükmü acele bir şekilde onanarak dokunulmazlığın parlamento dönemi sonuna kadar sağlanması üzerine hükmü Meclis'e yollamıştı. Meclis de bugüne kadar kararı okutmamıştı ama sayın Şentop'un sadece Anayasa'nın içinden bir fıkrayı çekerek bu sebeple okudum demesi aslında Anayasa'nın yanlış yorumlanmasıdır. Ani bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Hak ihlali verme yönünde AYM'nin önünde bir engel yoktur. Ben AYM'nin gerekli incelemeyi yapacağı kanaatindeyim. Anayasal özgürlüklerin yok sayılarak ve önceki uygulamaların, en büyük örnek de Engin Alan örneğidir. Bunların yok sayılarak milletvekilliğinin düşürülmesi aslında demokrasi tarihimize kara bir lekedir."

NE OLMUŞTU?

Enis Berberoğlu, geçen hafta Perşembe günü TBMM'de milletvekilliği düşürüldükten sonra gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar, Cuma günü İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, koronavirüs tedbirleri kapsamında 14 Nisan tarihinde kabul edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında müvekkilinin cezasının 31 Temmuz tarihine kadar olan kısmının dışarıda geçirmesini talep etmiş ve Berberoğlu bu tarihe kadar olmak üzere tahliye edilmişti.

Etiketler
Milletvekili dokunulmazlık kaldırılması Haber Global Enis Berberoğlu