AKP'den CHP'ye mesaj: Seçimi yapalım ancak seçmeyiz

RTÜK üyeliği düşürülen Faruk Bildirici’nin itirazının mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından AKP yönetimi, üyelik seçimini yeniden gündemine aldı.

AKP'den CHP'ye mesaj: Seçimi yapalım ancak seçmeyiz

AKP, CHP’ye “Seçimi yapalım, ancak Bildirici’yi seçmeyiz” mesajı gönderdi.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, AKP, CHP’nin Bildirici’nin adaylığını çekmemesi durumunda “tavşan aday” olarak nitelendirilen ikinci adayı seçmeyi planlıyor.

Bu durumda Meclis’te şimdiye kadar RTÜK seçimleriyle ilgili olarak partiler arasındaki “centilmenlik anlaşması” ve teamül bozulmuş olacak.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Faruk Bildirici’nin üyeliği tarafsızlığı ihlal ettiği gerekçesiyle AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla 31 Ekim 2019 tarihinde düşürülmüştü.

Bildirici, bunun üzerine yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için idare mahkemesine başvurmuştu. Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin incelemesi sürerken, AKP yönetiminden mahkeme kararının bekleneceği yönünde açıklamalar geldi. Ancak TBMM Başkanlığı’nın 2019 Kasım ayı sonunda CHP’den üyelik seçimi için adaylarını bildirmelerini istemişti. CHP de Faruk Bildirici ile “tavşan aday” olarak nitelendirilen ikinci bir ismi aday olarak TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Mevzuat gereği partiler, kendilerine düşen her bir üyelik için 2 adayı TBMM Başkanlığı’na sunuyor, ancak parti gruplarına asıl seçilmesini istediği adayın ismini bildiriyor. Bugüne kadar RTÜK seçimlerinde partiler arasındaki “centilmenlik anlaşması” gereği tavşan adayın seçimi gibi örnek yaşanmadı.

AKP yönetimi, CHP’nin adaylarını bildirmesine rağmen bugüne kadar seçimi bekletti. Ancak Bildirici’nin yürütmeyi durdurma talebine Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından verilen ret kararına yönelik yaptığı itiraz başvurusunun Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi’nce de reddedilmesi üzerine AKP yönetimi, üyelik için seçim yapılmasını yeniden gündemine aldı.

CHP yönetimine seçimin yapılacağını bildiren AKP yönetiminin, üstü kapalı olarak CHP’nin asıl adayı olan Bildirici’nin genel kurulda seçilmeyeceği, milletvekillerinin ikinci adaya oy verecekleri mesajı ilettiği öğrenildi.

AKP yöneticileri, “Top CHP’de. CHP duruma bakacak ve bir karar verecek. Biz de ona göre davranacağız. Akıl ve mantık neyi gerektiriyorsa o yapılacak. Faruk Bey’i Meclis seçti. Demek ki Faruk Bey’in ilk geldiğinde seçilebilmesine ilişkin problem yoktu. Fakat bir sürü olay yaşandı. Ortada hukuki bir karar var. Bunları herhalde CHP dikkate alır” görüşünü dile getirdi.

CHP, ISRAR EĞİLİMİNDE

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP yönetiminin ise Bildirici’nin adaylığında ısrarcı olunması, Bildirici’nin çekilmesi yerine ikinci adayın değiştirilmesi eğiliminde olduğu belirtiliyor. CHP, bu hafta bir karar vererek nasıl bir tavır izleyeceğini netleştirecek. AKP’nin, CHP’nin ısrarına karşın Bildirici’yi seçmemesi durumunda TBMM’de ilk kez RTÜK seçiminde centilmenlik anlaşması ve teamül bozulmuş olacak.

Etiketler
Faruk Bildirici Mahkeme RTÜK Seçim