Zırhlı aracın altında ezilerek can verdi, MOBESE'de polis ihmali çıktı

Diyarbakır’da zırhlı otobüsün altında kalarak yaşamını yitiren Cihan Can adlı yurttaşın cenazesi dün toprağa verildi. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, MOBESE görüntülerinde ciddi bir ihmal tespit ettiklerini söyledi.

Bir yıldan uzun zamandır HDP Diyarbakır İl Binası’nın önünde bulunan çevik kuvvet ekiplerine ait zırhlı otobüsün altında kalarak yaşamını yitiren 33 yaşındaki Cihan Can, toprağa verildi. Zırhlı aracın sürücüsü ise gözaltına alındı. Diyarbakır’daki Turgut Özal Bulvarı üzerinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan Can, HDP İl Binası önüne doğru seyir halinde olan zırhlı otobüs tarafından ezildi. MOBESE görüntülerinde, çevik kuvvet aracının altında kalan Can, uzun süre sürüklendi.

BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, görüntülerde ise zırhlı polis otobüsünün yurttaşa çarptığı ve durmadığı görülüyor. Çevredeki yurttaşların ikazı üzerine araç durduruldu. Polis tarafından hastaneye kaldırılan Can’ın bedeni otopsi işlemleri yapılmak üzere Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Cihan Can’a çarpan zırhlı aracın sürücüsü, olaya ilişkin paylatılan soruşturma kapsamında polis tarafından gözaltına alındı. Olay Yeri İnceleme ve trafik ekipleri tarafından olay yerinde incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan tutanakta hem sürücü hem de hayatını kaybeden Cihan Can ‘kusurlu’ olarak gösterildi. Ancak çocuklarının ‘kusurlu’ olarak gösterildiği rapora itiraz eden Can ailesi, hazırlanan tutanağı imzalamadı.

ZIRHLI ARAÇLAR BİNANIN ÖNÜNDE

Yaşanan olaya ilişkin BirGün’e konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kasım 2018’den bu yana binanın polis ablukası altında olduğunu belirtti. Hemen her gün yüzlerce polis, TOMA ve çevik kuvvet aracının HDP önünde bulunduğunu aktaran Ceylan, “Parti olarak görüntüleri izledik. Net olarak söyleyebilirim ki ciddi bir ihmalkârlık var” dedi.

Bir taraftan yaşama sahip çıkma adı altında HDP önünde haksız bir yere nöbet tutulduğunu ancak aynı zamanda haksız yere can alındığının altını çizen Ceylan, polislerin orada olmadığı takdirde Cihan Can’ın hayatta olacağını söyledi. Kasıt olmadığını ancak büyük bir ihmal olduğunu dile getiren Ceylan, “Bize göre suç teşkil eden nokta partimizin önünde bir yığınak oluşturmak ve bu yığınağı götürmek getirmek konusunda otobüs seferleri söz konusu oluyor. Bu otobüs seferlerinin gidişi sırasında da genç bir kardeşimizi kaybettik” diye konuştu.

PEK ÇOK KENTTE YAŞANDI

Ceylan, şunları söyledi: “Biz barış diyoruz, suç diyorlar; savaş diyoruz, suç diyorlar. Onlarca insan ya TOMA ya Akrep ya da zırhlı aracın altında kalarak yaşamını yitiriyor. Son bir sene içerisinde Silopi’de, Diyarbakır’da, Lice’de ve çok yerde bu gibi ölümler yaşandı. Bir topluma bu savaş dayatılmamış olmasaydı bu kadar can kaybı olur muydu?”

***

10 yılda 37 kişi öldü

Zırhlı aracın çarpması sonucu son 10 yılda 37 yurttaş yaşamını yitirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu’na göre, son 10 yılda en az 63 zırhlı araç çarpması olayı yaşandı. Rapora göre son 10 yılda 36 kişi hayatını kaybederken bu sayı Cihan Can ile 37’ye yükseldi. Yaşanan tüm bu ölümlere yargının tepkisiz kalması ise dikkat çekici. Zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybedenlere ilişkin yürütülen soruşturmaların birçoğu takipsizlikle sonuçlandırıldı. Bazısına da düşük cezalar verildi.

Etiketler
Diyarbakır HDP Polis