İzmir'de JES ihalelerine tepki

İzmir'de kurulacak JES'ler için ihaleler başlarken bölge halkı ihalelerin iptal edilmesini talep etti.

İzmir'de JES ihalelerine tepki

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde yer alan 30 alanı jeotermal arama için ve 3 alanı ise jeotermal işletilmesi için ihaleye çıkarmasına tepkiler büyüyor.

Bölge halkı ihalenin iptal edilmesini istiyor. Konak eski Sümerbank önünde bugün bir araya gelen bölge halkı ve çevreciler, jeotermal ihalesinin iptali için bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; açıklamaya; İzmir Barosu, TMMOB İKK, İzmir Tabip Odası, ZMO, Kimya Müh. Odası, İDT- İzmir Düşünce Topluluğu, EGEÇEP, ÖDP İzmir İl Örgütü, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarlığı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forum. Köy-Koop. ve İzmir halkı katıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan EGEÇEP Eş Sözcüsü Alime Yalçın Mitap, "Kamu yararına aykırı olması nedenlerinden ötürü, ihalenin iptalini istiyoruz” dedi.

'PANİK VE ENDİŞEYE YOL AÇMIŞTIR'

İlanda belirtilen alanların Ege Bölgesi’nin verimli tarım alanlarının bulunduğu veya etki alanında kalacak sahaları olduğunu ifade eden Mitap, “İzmir’in otuz ilçesinin yirmi sekizinden daha büyük olan ve İzmir İlinin yüzölçümünün yüzde sekizine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama ve işletme alanlarının ihaleye çıkarılması, bölgede yaşayanlar ve üreticiler arasında büyük bir panik ve endişeye yol açmıştır.

Söz konusu arama ve işletme faaliyetinin, Ege Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağı açıkça ortadadır. Bu alanlarda bulunan zeytinliklerin, coğrafi etikete konu olmuş, Hurma Zeytin, Enginar ve Nergiz çiçeği gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra, koyun ve keçi sütüne dayalı süt ürünlerinin üretildiği bölgeler de olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.

'İHALENİN İPTALİNİ İSTİYORUZ'

Aydın, Denizli, Alaşehir, Salihli olmak üzere, pek çok yörede jeotermal işletmeler nedeniyle yaşanan çevre sorunları dikkat çeken Mitap, “İzmir Valiliğinin bu ihaleleri açmasını hayretle karşılıyoruz. Kendilerini duyarlı olmaya, ihaleleri iptale çağırıyoruz.

Tire–Ödemiş-Kınık-Kiraz ilçelerine komşu olan Aydın ve Manisa illerinde de aynı şekilde, Aydın Çevre ve Doğa Derneği tarafından açılan davalara ilişkin jeotermal enerji santrali yatırım amaçlı mahkemelerce verilmiş iptal kararlarının dikkate alınmaksızın zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyeti sürdürülen bu bölgelerde Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme amaçlı yatırım planlanmasının Anayasa ve uluslararası mevzuatla korunan yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, çevre haklarının ihlali niteliğindeki bu idari tasarrufun hukuk devleti ilkesine ve kamu yararına aykırı olması nedenlerinden ötürü, 14 Kasım 2019 tarihinde yapılacak bu ihalenin iptalini istiyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir'de JES ihalelerine tepki - Resim : 1

Mitap, “İzmir halkını, çiftçilerimizi, duyarlı STK ve DKÖ’lerimizi, turizmcilerimizi ve tüm duyarlı kesimleri, İzmir’in büyük bölümünde telafisi olanaksız zararlar doğuracağı açıkça bilinen jeotermallere karşı çıkmaya ve bu ihalelerin iptalini istemeye çağırıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve ilçe Belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu nedenlerle mevzuata, T.C. Anayasa’sına, Uluslararası İnsan Hakları ve Çevre Mevzuatına ve bu sahalar ile ilgili daha önce verilmiş iptal kararlarına aykırılık taşıyan 14 Kasım 2019 tarihinde yapılacak ihalelerin iptaline karar verilmesini, aksi halde çevre ve insan sağlığı açısından telafisi imkansız zararlara sebebiyet verileceğinden, dava ve şikayet hukuki yollara başvuruda bulunacağımızı duyuruyor ve İzmir halkını bu konuda duyarlı olmaya, yaşanılası bir İzmir için mücadele etmeye çağırıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

'KATLİAM YAPILIYOR'

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan BirGün’e yaptığı açıklamada, “Valiliğin, İzmir’e ses vermesi gerekiyor. Gerçekten katliam yapılıyor. İhaleye çıkarılacak bölgeler tarım alanında çok zengin bölgeler. Gözümüzün önünde Aydın, Manisa ve Denizli gerçekleri var. Bu yüzden İzmir’i bitirmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

'AYDIN KAYBETTİ, İZMİR KAYBETMESİN'

Tire’den Başköylü Dudu Akkoyun ise, “Biz köyümüzde asla jeotermal istemiyoruz. Jeotermaller köylerimize çok büyük zarar veriyor incirlerimiz mahvolmuş bir vaziyette. Jeotermallerin engellenmesi için sonuna kadar mücadele vereceğiz” derken, Aydın Germencikli Saliha Azdemir Biz jeotermallerle olan mücadelemizi kazandık. Bugün de Başköylü arkadaşlarımıza desteğe geldik. Aydın kaybetti,İzmir kaybetmesin istiyoruz bunun mücadelesini veriyoruz” diye belirtti.

İzmir'de JES ihalelerine tepki - Resim : 2

Etiketler
İzmir