Tanal: Trump Atatürk karşısında süt dökmüş kediye dönerdi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Tanal: Trump Atatürk karşısında süt dökmüş kediye dönerdi

CHP’li Mahmut Tanal, 29 Ekim açıklamasında “Şayet karşısındaki Erdoğan değil de Atatürk olsaydı, Trump, süt dökmüş kedi gibi davranırdı. Türkiye Cumhuriyeti’ni tehdit etmeye kalkışamaz, aşağılama cüretinde bulunamazdı. Muhtemelen Trump, Atatürk’ün heybeti karşısında peluş kafasını eğer, mektubunda yalvarırcasına talebini iletirdi” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

CUMHURİYET ÇOK AĞIR BEDELLER ÖDENEREK KURULDU


Çağdaş hukuk ve demokrasi güvencesi altında yarınlardan emin olarak yaşamak anlamına gelen Cumhuriyetin bir gece ansızın ortaya çıkmış bir rejim olmadığını belirten Tanal, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ çıkışı, bir kararlılığın, tutarlı duruşun, doğru yolda gidildiğinin ifadesidir, işaretidir. Yoksa Cumhuriyeti kurmak öyle kolay olmadı. Cumhuriyet, çok ağır bedeller ödenerek, türlü badireler atlatılarak kurulmuştur” dedi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAKİM KILINDI


Cumhuriyetin ilanıyla birlikte prangalarından kurtulan Türk ulusunun uygarlık yürüyüşünün başladığını kaydeden Tanal, “Cumhuriyet, ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz’ diyen Ulu Önder Atatürk’ten bize kalan en değerli mirasımızdır. Cumhuriyetin kazanımlarını gözümüz gibi korumalıyız. Cumhuriyet sayesinde ortaçağ karanlığından kurtulduk, bu topraklar bilimi rehber edindi. Cumhuriyetle birlikte yurttaşların yönetime etkin bir biçimde katılmasının sağlanmasını amaçlayan bir anlayış benimsendi. Yeni yönetim biçimiyle kişilerin, ailelerin, grupların keyfi iktidarlarına son verildi. Hukukun üstünlüğü hakim kılındı” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ SÜRDÜRÜLEMİYOR


CHP’li vekil Mahmut Tanal, açıklamasında, 17 yıldır iktidarda olan AKP’nin yanlış politikaları yüzünden ülkenin çıkmaz sokağa sürüklendiğini dile getirdi. Bir yılını geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tanal, şöyle söyledi: “Cumhurbaşkanlığı sistemi, referandumda halkın onayına sunulurken şunlar deniliyordu: ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi eğer kabul edilirse Türkiye’de ayrımcılık sona erecek. Fişlemeler yapılmayacak. Yolsuzluğun sonu gelecek. Hukuksuzluk bitecek. Basın özgürlüğü tam gerçekleşecek. Ekonomi uçacak. Döviz kurunda dalgalanma yaşanmayacak. Enflasyon düşecek. İstihdam yaratılacak. Zam olmayacak. Kayırmacılık son bulacak, devlette liyakat esas alınacak. Şatafat ve israf bitecek.’ Yani kısacası Cumhurbaşkanlığı sistemiyle her şey güllük gülistanlık olacaktı. Ancak gördük ki, Cumhurbaşkanlığı sistemi artık çökmüştür. Sürdürülemiyor. Çöken sistem, ileride Anayasa kitaplarında, ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanamaz, uygulanması imkansızdır’ şeklinde kendine yer bulacak.”

TRUMP ATATÜRK KARŞISINDA SÜT DÖKMÜŞ KEDİYE DÖNERDİ


Türkiye’nin itibarının yerlerde süründüğünü dile getiren Tanal, dış politikada yaşananların Atatürk’ün kemiklerini sızlattığını belirterek, “ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye tehditler savurup hakaret etmeyi alışkanlık haline getirdi. Trump’ın, ‘Türkiye’nin ekonomisini mahvederim’ şeklindeki tehdidine devleti yönetenlerden ses çıkmadı. Trump, Cumhurbaşkanı’na hitaben ‘Kabadayılık etmeyin, aptallık etmeyin’ gibi diplomatik nezaketten uzak, son derece çirkin, kaba ve küstah ifadelerin yer aldığı bir mektup gönderdi, yine kimse çıkıp Trump’a gereken cevabı veremedi. Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aşağılayan Trump’a gereken tepkiyi, Cumhuriyeti kuran partinin mensupları olarak biz gösterdik. Şayet karşısındaki Erdoğan değil de Atatürk olsaydı, Trump, süt dökmüş kedi gibi davranırdı. Türkiye Cumhuriyeti’ni tehdit etmeye kalkışamaz, aşağılama cüretinde bulunamazdı. Muhtemelen Trump, Atatürk’ün heybeti karşısında peluş kafasını eğer, mektubunda yalvarırcasına talebini iletirdi” dedi.

CHP’li Tanal, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu vatan için canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazileri minnetle, saygıyla ve rahmetle andığını ifade etti.

Etiketler
Mahmut Tanal Milletvekili Türkiye