CHP'li Kılıç: Sınırda neler oluyor?

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonu ve bölgeye gönderilen doktorlar hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Kılıç: Sınırda neler oluyor?

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonu ve bölgeye gönderilen doktorlar hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Türkiye’nin, daha önce sınır ötesine düzenlenen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının ardından, Suriye’ye yönelik yeni bir operasyon hazırlığı içerisinde olduğuna dair basında haberler çıktığını belirten Av. Kılıç, Milli Savunma Bakanı Akar’ın, geçen ay “Birleşik Müşterek Harekat Merkezi'nin tam kapasiteyle faaliyete başladığını” açıkladığını kaydetti.

Av. Sevda Erdan Kılıç, bu açıklamanın ardından, sınırdaki askeri hareketliliğin hız kazandığını ifade ederek, Türkiye ve ABD’nin ilk ortak kara devriyesinin 8 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge çalışmalarından iki hafta içinde sonuç çıkmaması halinde kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız." diyerek operasyon sinyalini verdiğini belirten Av. Kılıç, bu gelişmelerin ardından sınır ötesine operasyonun en önemli sinyalini Sağlık Bakanlığının verdiğini bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Bakanlığın, Şanlıurfa Valiliği’ne verdiği talimatla, ildeki doktor ve sağlık çalışanlarının tüm izinlerini süresiz olarak iptal ettiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün; aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Kocaeli’nin de olduğu 11 ile “Şanlıurfa/Mardin iline resen görevlendirme” yazısı gönderdiğini bildiren Av. Kılıç yazıda, “Şanlıurfa/Mardin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık tesisleri emrine, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye bölgesine yapılması planlanan sınır dışı askeri harekat kapsamında sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan organizasyona destek vermek amacıyla görevlendirilen personelin 20.09.2019-20.10.2019 tarihleri arasındaki görevlendirilme onayları ekte gönderilmektedir.” denildiğini aktardı.

“Sınır karakollarında ambulanslar bekletilecek”

CHP’li Av. Kılıç, görevlendirilen 94 doktorun daha çok beyin ve sinir cerrahı, göğüs cerrahı, kalp damar cerrahı, plastik cerrahı ve genel cerrah hekimleri olduğunu ifade ederek, “Bu doktorlar olası operasyon için mi, yoksa Suriye’den gelebilecek göç dalgası için mi gönderildi? Ancak hekimlerin çoğunun cerrah olması operasyon olma ihtimalini güçlendiriyor.” dedi.

Sınır hattına sahra hastaneleri kurulması talimatının da verildiğini, bu hastanelerin gelecek hafta başından itibaren aktif hale geleceğini kaydeden Av. Kılıç, ayrıca sınır karakollarının hepsinde ambulansların bekletileceğini bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Fırat'ın doğusuna yönelik büyük askeri harekat için hazırlıkların tamamlandığının anlaşıldığını ifade ederek, “Sınırda 80 bin askerin operasyon için emir beklediği iddia ediliyor. Bu sayı 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatına katılan 40 bin askerin iki katı anlamına geliyor.” dedi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, yaşanan bütün bu gelişmelere karşın, Sağlık Bakanlığı ile Şanlıurfa ve Mardin valilikleri başta olmak üzere devlet yetkililerinden resmi bir açıklama yapılmamasını anlayamadıklarını kaydetti.

“Meclis bilgilendirilsin”

Sınır hattına daha önce çok sayıda askeri araç, iş makinesi ve konteyner gönderildiğini belirten Av. Kılıç, şu hususları ifade etti:

“Suriye sınır hattında neler oluyor? Devlet yetkilileri, ‘güvenli bölge oluşturmak için gerekli şartlar oluşturulmazsa Türkiye’nin güvenliği için operasyon yapılacağını’ açıklıyor. Tabi ki ülke güvenliğimiz her şeyden önce gelmektedir ve bunun için de gerekli olan her şey yapılmalıdır. Ancak sınır bölgesindeki 80 bin asker, yapılan askeri yığınak ve gönderilen doktorlar, bunun operasyondan daha öte bir durum olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun da ne olduğunu halkımızla birlikte hepimizin öğrenmesi hakkımızdır diye düşünüyorum. Evet, sınır hattında neler oluyor? Lütfen, bir devlet yetkilisi çıksın ve samimiyetle ne olduğunu açıklasın. Hamasi açıklamalarla olayı geçiştirmesin.

İşin tabi bir de Meclis boyutu var. Türkiye, bu kadar büyük ve kapsamlı bir askeri operasyon yapacaksa, bu konuda Meclis’teki siyasi parti gruplarının da mutlaka bilgilendirilmesi lazım. Gerekirse kapalı oturum da yapılabilir ama mutlaka bilgilendirilmemiz gerekiyor. Gerçekten bir operasyon mu yapılacak, yoksa askerimiz bir bataklığa mı sürüklenecek, milletvekilleri olarak bu konu hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.”

Etiketler
İzmir Hulusi Akar Milletvekili Operasyon Sevda Erdan Kılıç