İzmir Büyükşehir Belediye Meclis'inde stratejik plan kabul edildi

Büyükşehir Belediyesi’nin ve ESHOT’un 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planları mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis'inde stratejik plan kabul edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Diyarbakır Kulp’ta katledilen masum insanlarımızın ailelerine başsağlığı, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” sözleriyle oturumu başlattı. Mecliste kenti ve belediyeyi yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı.

STRATEJİK PLANLAR KABUL EDİLDİ, EKİM AYI OTURUMU SMYRNA’DA!


Oturumda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un stratejik planları oy birliğiyle kabul edildi. Meclis toplantısının ardından İZSU Genel Kurulu yapıldı. Ekim ayındaki meclis toplantısının Bayraklı Smyrna alanında gerçekleşeceği de belirtildi.

ESHOT’UN YENİ GENEL MÜDÜRÜ BEY!


Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in kararıyla ESHOT Genel Müdürlüğüne Erhan Bey’in atandığı yönündeki bilgi meclis üyelerine sunuldu.

SODEMSEN MADDESİ GEÇTİ!


Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’na (SODEMSEN) üye olunması, belediyeden ödenek sağlanması ve Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e yetki verilmesi yönündeki önerge oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu kurulan sendikanın işveren sendikası olduğunu biliyoruz. Bu aslında bizim karşı sendika dediğimiz, işçi sendikasının karşısında kurulduğunu söylüyoruz. Bundan sonra DİSK, Tunç Soyer ile değil SODEMSEN ile görüşme yapacak. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı kendisi de söyledi. ‘Biz başkandan başka biriyle konuşursak grev yaparız’ dedi. Bundan sonra görüşmeler sendikayla yapılacak” açıklamasını yaptı.

Başkan Soyer ise, “Belediye başkanlarının kurduğu ilk sendika SODEMSEN değil. AK Partili belediye başkanlarının üye olduğu, MHP’li başkanların da üye olduğu bir sendika var. Sosyal demokrat başkanların da üye olduğu bir sendika kurulmuş oluyor” dedi. Önergeye AK Partililer karşı çıktı.

Mecliste 2020-2024 yıllarını kapsayan Stratejik Plan görüşmeleri gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT için hazırlanan 5 yıllık planlar birlikte değerlendirildi. CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu plan hakkında bilgiler verdi. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da görüşlerini sundu.

NEDEN YAPILMADI?’ GİBİ İFADELER KULLANMAMAYA ÇALIŞACAĞIZ


Hızal, “Önümüzde bulunan 5 yıllık süreçteki hayallerimizi bu plan aracılığıyla hayata geçirmek için plan yapıyoruz. Bu plan hazırlanırken sadece meseleye yasal zorunluluk çerçevesinde yaklaşmamak gerekiyor. Plan için sacayakları gerekiyor. Belediyenin toplumun beklentisini iyi irdelenmesi gerekiyor. Plan hazırlığı öncesinde anket çalışması düzenlenmiş. Ankette en yukarıda altyapı, raylı sistem, imar ve şehir planlaması çalışmaları, yeşil alan düzenlenmesi, körfez temizliği faaliyeti ve kentsel dönüşüm çıkmış. Önceki yıllarda da buna benzer çalışmalar yapıldı. Sonuçların örtüştüğünü görüyoruz. Sıralamada değişiklik olabilir ama genel anlamda kentimizdeki sorunları bu şekilde sıralayabiliriz. Süreçte bunlar giderilmediği gibi yeni sorunların eklendiğini görmek bizi üzüyor. Turizm gibi konularda da toplumumuz tarafından beklentiler oluşmuş. ‘Neden yapılmadı?’ gibi ifadeler kullanmamaya çalışacağız. Ama geçmişten ders almaz, hataları görmezden gelirsen 5 yıl sonra bu salonda yine sorunlar konuşulmak zorunda kalır” ifadelerini kullandı.

2024 YILI SONUNDA 11 MİLYAR TL GİBİ BİR BORÇLANMA GÖRÜNÜYOR GİBİ


Hızal, “Planda 13 tane alt ve üst geçitten, 2 buçuk milyon metrekare yeşil alandan, Narlıdere metrosu, Üçyol-Tınaztepe metro inşaatından bahsedilmiş. 10 adet yenilenebilir enerji santrali projesinden ve yapımı tamamlanacak opera binası dışındaki 4 adet kültür sanat projesinden bahsedilmiş. Birçok konu da var. Adayken proje tanıtımında 11 noktada trafik düzenlemesi yapılacağından bahsedilmişti. 6 otopark planlanmış. Yine sizin seçim vaatleriniz arasında belirtmiş olduğunuz İzmir’deki otopark kapasitesinin 100 bin olacağı yönünde bir açıklamanız vardı. Şu an İzmir’de 65 bin kapasite var. Aradaki, 35 bin farkında kapatılması için her otoparkın 6 bin araç kapasiteli olmasını bekliyoruz. 2 bin 200 civarında yol yapımlarından doğacak otopark yapımından bahsedilmiş ama açık ve net değil. 470 kilometrelik bir raylı sistem ağına ulaşılacağı yönünde bir açıklamanız var. Narlıdere’nin yüzde 50’si bitmiş. Buca- Üçyol metro hattı… Turizm ve tanıtıma ayrı bir hassasiyet gösterdiğinizi biliyoruz. 2 konuda eksiklik var. Selçuk’ta Meryem Ana ve Efes gibi çok önemli ve Hristiyan dünyası için çekim merkezi olabilecek konuda bir çalışmanın yapılmadığını görüyoruz. Son günlerde yine gündeme gelen sağlık turizmi anlamında termal kaynaklarımız var. Bu anlamda planda maalesef ki eksiklikler olduğunu görüyoruz. Genelde 50 milyar TL gibi bir yatırım planlaması yapıldığını görüyoruz. Bu yatırımlar realist olursa kentliye bir şey kazandırır. Sadece yasal sorumluluklarla yapılan planların şehrimize hiçbir katkı getirmediğini görüyoruz. Belediyenin 8 milyar TL gibi bir geliri var. Kaynak net belirtilmemiş. 2024 yılı sonunda 11 milyar TL gibi bir borçlanma görünüyor gibi. İzmir halkına bir haksızlık yapılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

AK PARTİ AÇIKLADI: BUCA METROSUNU 2024 YILINDA KULLANACAĞIZ


Hızal ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile süreci başlatılan Buca Metrosu için ihale yapılacağını söyledi. Hızal, metronun 2024 yılında kullanıma hazır olacağını aktardı.

100 ARAÇ YETMEZ HER YIL 200 TANE ALINMALI


ESHOT’un stratejik planına değinen Hızal, “ESHOT’un bin 536 adet aracı var. Her yıl 100 adet alınacağını görüyoruz. Yaş ortalamasının 9-10 olduğunu düşünürsek bu filonun yaş ortalaması böyle düşmez. Her yıl 200 araç alınmalı. Ayrıca durak ve hareket noktalarının arttırılmasını ve İzmirliye daha iyi hizmet verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eksiklikler olduğunu görsek bile bu plana AK Parti Grubu adına olumlu oy kullanıyoruz” dedi.

İZBAN’I YERİN ALTINA ALIRSANIZ BU ŞEHİR SİZE BORÇLU OLACAK


AK Partili Üye Boztepe, “Bu kitapçıkta yazılanların 5 yıl içinde gerçekleşmesini temenni ediyorum. Çiğli’de bir tane yürüyen merdiven ve asansörü 7 aydır yapamadık. Bunu yapamadıysa Büyükşehir Belediyesi, bu planın gerçekleşeceğine de inancım yok. İZBAN’ın yerin altına alınması meselesi çok önemli. İZBAN’ın hem Bayraklı’da hem de Çiğli’de yerin altına alarak uzun bir yeşil alan yaratabiliriz. Başkan hayal edin, tüm yüreğimle söylüyorum, İZBAN’ı yerin altına alabilirsek park alanları, kafeler, halı sahalar da yaratabiliriz. Bunu başarırsak İzmir’de 5 yıl içinde yapacağımız en iyi işin bu olacağını düşünüyorum. Ve bu şehir size borçlu olacak” açıklamasında bulundu.

METROLAR FALAN KOCAOĞLU’NUN PROJELERİ, YENİ SOLUK, YENİ HEYECAN GÖREMİYORUZ


Boztepe ayrıca Kemeraltı esnafıyla bir araya gelen Soyer’in toplantıda kullandığı, “Eğer Kemeraltı’nı temiz tutamazsak, ne aydınlatma, ne üstü kapama hepsi palavra! Pırıl pırıl yapmamız lazım. Bizim belli bir kalite seviyesinin altındaki insanlarımız o izmaritten rahatsız olmayabilir. Atılan çöplerden, uçuşan plastiklerden rahatsız olmayabilir. Ama bir tık yukarıdaki segment rahatsız oluyor. Çok affedersiniz ‘b.k götürüyor’ diyor ve gittiği yerde sonra çamur atıyor ‘gitmeyin berbat, pislik götürüyor’ diyorlar. Şimdi buraya sanatçıları getirelim diyoruz, temizliği sağlayamazsak oraya gelen sanatçı ters teper” ifadelerini eleştirdi.

Boztepe yapılacak projeler üzerinden konuşurken, “Metrolar falan, bunlar zaten geçmişte Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı projeler. Yeni bir soluk, yeni bir akım, yeni bir heyecan göremiyoruz. İzmir’i Akdeniz’in başkenti yapacağınızı söylüyorsunuz. İnşallah yaparsanız. Yeni belediye binası yapın. Bu bina çürük. Bu bina denizden çok su aldı. Seferihisar’da yaptıklarınızı biliyoruz. Diliyoruz burası Seferihisar gibi olmaz. 17 milyon borçla aldınız, çok daha fazla borçlu bıraktınız. Ayrıca 200 milyon TL’lik gayrimenkul sattınız” dedi.

SOYER: İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI


Başkan Soyer eleştirilere topluca cevap verirken detaylı bir konuşma yaptı. Soyer, “Bu planın oy birliğiyle geçmesi için AK Parti Grubu’na teşekkür ediyorum. Kampanya döneminde 3 alt ve üst geçitten bahsetmiştik. Yeni metrodan bahsedildi. Cumhurbaşkanımızla yapılan toplantıda da bahsetmiştim. Sizlerin de desteği olursa çok iyi olur. Halkapınar-Otogar metrosu yetişirse çok hayırlı olacaktır. 50 milyar TL’lik bütçeyi çok buldunuz ama projeleri eksik buldunuz. Onları eklersek bu rakam daha fazla yükselecek. Türkiye’de en yüksek katılımla gerçekleşen stratejik planı oylayacağız bugün. Aylar öncesinden bu adımları attık. Saatler süren toplantılar yaptık. Senkronize etmeye çalıştık. İzmir’deki üniversitelerin rektörüyle bir araya geldik. TMMOB’a bağlı odalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik. Çok geniş katılımlı bir plan ortaya çıkacak. Bununla da iftihar ediyoruz. Daha iyisi yapılabilirdi ama yasanın da getirdiği bir süre sınırı var. Tam istediğimiz gibi olmadı. Bundan sonraki planda bizden sonra gelecek olanlar bunlara dikkat eder” açıklamasında bulundu.

ÇİĞLİ TRAMVAYININ NİYE BUGÜNE KADAR ONAYINI ALMADIK? BALIKÇI BARINAĞININ TAHSİSİ NİYE YAPILMADI?


Merkezi ve yerel iktidar arasında kullanılan dil ve üsluba AK Parti’den gelen itirazları değerlendiren Soyer, “Toplantıda da gördüm. Bakanlıklarımızın ciddi eksiklikleri var. Biz gördüğümüzü söyledik. Dilimizi istediğimiz kadar nazik kullanalım gerçeği görmezden gelemeyiz. Bunun dille alakası yok. Bu bir vaka! Diliniz bunu görmeye engel olamaz. Bu bir gerçek! Çiğli tramvayının niye bugüne kadar onayını almadık? Balıkçı barınağının tahsisi niye yapılmadı? Bunları görmeyecek miyiz? Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmeyi anlatacağım. Bunun vaka olduğunu görmek mecburiyet” dedi.

KEMERALTI ÜZERİNE YÜKLENİRSEK ÇIKACAK PIRILTI İZMİR’İ DÜNYA MARKASI YAPACAK


Soyer, “Artık 3 ay oldu, artık 6 ay oldu cümlelerini hep duyar olduk. Tamam 6 ay oldu ama hiçbir şey yapmıyor değiliz. Herkes bir şeyler yapıyor” diye konuştu ve Boztepe’nin Kemeraltı hususundaki söylemlerine cevap verdi. Soyer, “Kemeraltı aslında bu şehrin mücevheridir! Kemeraltı bu şehrin en büyük hazinesidir. Stratejik planda çok kısa geçildi ama arka planı bilmek lazım. Konak Pier’den başlayarak Saat Kulesi, Havra Sokak’tan Agora, İkiçeşmelik, amfi tiyatrodan Kadifekale’ye kadar güzergah çizeceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde en çok yapmayı hedeflediğimiz şey Pier’den Kadifekale’ye olan güzergahı pırıl pırıl hale getirmektir. Bu dediğim güzergahı bal dök yala yapabilirsek işte o zaman tüm dünyanın ilgisini çekebilecek hale gelecek. Ben 10 yıl Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptım. Sığacık neyse bizim için Kemeraltı odur. Biz Sığacık’ı parlatarak Seferihisar’ı dünya markası yaptık. Kemeraltı’nın üzerine yüklenirsek buradan çıkacak pırıltı İzmir’in dünya markası haline gelmesinde önem arz edecek” açıklamasını yaptı.

ANKARA TOPLANTISINI ANLATTI!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği büyükşehir belediye başkanları toplantısına katılmasına değinen Soyer, Ankara zirvesinin detaylarına dair bilgi verdi. Soyer, “Niyetlerimizi biliyoruz. Hepimizin niyetleri iyi! Arkasından sağından solundan bir anlam çıkararak birbirimizi üzmeyelim. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda kimse kimseyi incitecek cümle kullanmadı. 30 büyükşehir belediye başkanı bir yanda oturdu. Ortada cumhurbaşkanımız, karşımızda da bütün kabine yer aldı. Olağanüstü güzel bir iletişim kurduk. Tek tek taleplerimizi ilettik. Hangi bakanlıkta hangi işimiz bekliyor söyleme fırsatı bulduk. Tek tek cevaplar verildi. Bu devam ederse, bu güzel iletişim dili sürdürülebilirse bundan Türkiye, İzmir faydalanır. Bizim İzmirliye örnek olmamız lazım. Çünkü insanlar bizi örnek alıyorlar. Bu son derece önemli. Biz sadece İzmir’in gayri safi milli hasılasını değil gayri safi mutluluk hasılasını da yükselteceğiz. Tüm İzmirlilerin bu kentte yaşamaktan gurur duyacağı bir İzmir olacak. Bu plan onun planıdır” ifadelerini kullandı.(Fotoğraf:Birgün)

Etiketler
İzmir