Çocuk istismarının yüzde 40'ı okullarda yaşanıyor!

Beş öğrenciden biri, okulda “ayda birkaç kez” veya “haftada bir veya daha fazla” fiziksel ve/veya sözlü zorbalık kurbanı oluyor.

Çocuk istismarının yüzde 40'ı okullarda yaşanıyor!

Çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının yüzde 40’ı okullarda, okulların yakınında ve servislerde meydana geliyor. Öğrencilerin bu tür durumlarda öncelikle başvurması gereken psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı oranı ise 538 çocuğa bir kişi.

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’nın (TOÇEV) Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlediği “Çocuk Hakları Perspektifinden Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar Sempozyumu”nda, özellikle “çalışan çocuklar”, “çocuk istismarı”, “suça sürüklenen çocuklar”, “eğitim dışı kalan çocuklar” gibi konular ele alındı.

En çok azarlama

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun açılış konuşmasında, vakfın 25 yıl boyunca çocukların eğitim görmesi için yaptığı çalışmaları anlattı.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, toplantıda, “Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar” başlıklı bir sunum yapan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, Türkiye’de çocuklara yönelik fiziksel istismarın önemli bir sorun olarak algılanmadığını ve bedensel cezanın geleneksel bir yere sahip olduğunu söyledi. Prof. Polat, “Çocuklara verilen en yaygın ceza yüzde 73 ile azarlama ve en yaygın ceza nedeni ise yüzde 66 ile eğitimini ihmal etmektir” dedi. Cinsel istismar fiilinin gizli olduğunu, ortaya çıkmadığını vurgulayan Polat, 2017 yılında çocuğa yönelik farklı cinsel istismar vakaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

-En az 376 kız, erkek tarafından istismar edildi.

-19 kız tecavüz sonucu hamile kaldı.

-Kızların yüzde 31’i okul personeli, yüzde 12’si öğretmenleri, yüzde 7’si akrabaları tarafından suiistimal edildi.

-Çocuk istismarı olaylarının yüzde 40’ı okullarda, okulların yakınında ve servislerde meydana geldi. Parklardaki oran ise yüzde 5.5.

Çocuk istismarı olaylarının yüzde 8.5’i öğretmenler tarafından açıklığa kavuşturuldu.

Cinsel istismara uğrayan kız çocuklarının yüzde 12’si engelliydi.

ÇİM’lerde 21 bin vaka

Çocuk cinsel istismarının değerlendirilmesinde yeni bir model olan Çocuk İzleme Merkezleri’ne (ÇİM) Ocak 2011- Mayıs 2016 tarihleri arasında 21 bin 68 vaka geldi. Yüzde 85’i kız, yüzde 15’i erkek çocuk. Çocukların yüzde 11.6’sı koruyucu bakıma alındı, yüzde 11.70’inin sosyal araştırma raporu talep edildi.

Babaları öldürdü

Prof. Polat’ın şiddet uyguladıkları veya intikam almak istedikleri kadınlara zarar verme amacıyla erkekler tarafından öldürülen 22 çocukla ilgili verdiği veriler de şöyle:

-Öldürülen çocukların ailelerinin yüzde 53’ü boşanma aşamasındaydı.

-Çocukların yüzde 68’i babaları tarafından öldürüldü.

-18 katilin 4’ü intihar etti, üçü intihar girişiminde bulundu.

-22 çocuktan 14’ünün annesi öldü (11 kadın), üçü yaralandı.

-Beş çocuğu öldürmeden önce çocuklara ve/veya annelerine şiddet uyguladı.

-Çocukları ve kadınları korumak için herhangi bir önlem alınmadı.

-Çocukların yüzde 50’si bıçakla öldürüldü.

Çocuk mahkemesi

Suça sürüklenen çocukların sayısı yüzde 28 oranında düşerek yaklaşık 136 bine geriledi. Ancak, çocukların yalnızca yüzde 48.8’i çocuk mahkemesi ve çocuk ceza mahkemelerinde yargılanıyor. Suça sürüklenen çocukların oransal olarak en yüksek olduğu bölgeler, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu.

Etiketler
Öğrenci Okul