Atatürk devrimlerinin tanığı Ordinaryus Profesör anıldı

Atatürk devrimlerinin tanığı ve belgeleyicisi, hukukçu, gazeteci-yazar ve Ordinaryus Profesör Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ölümünün 27. yılında Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında dün düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk devrimlerinin tanığı Ordinaryus Profesör anıldı

Törene, Velidedeoğlu’nun eşi, gazetemiz yazarı Meriç Velidedeoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yönetim Kurulu üyesi Şahin Ateşoğlu, ADD Şişli Şubesi Başkanı Ramazan Erbey ile çok sayıda ADD’li ve Velidedeoğlu’nun öğrencileri katıldı.

Anmada konuşan Meriç Velidedeoğlu, yoğun kar yağışına karşın törene gelen katılımcılara teşekkür ederek, “1923 devriminin ilk kuşağında yer alan bilim insanlarının amaçları bu devrimin temellini oluşturacak yapıları başlatmaları, ortaya koymalarıydı. Velidedeoğlu’da devrimin olmazsa olmazı hukuk alanında köklü çalışmalar ortaya koymuş hukuk dilini Arapça ve Farsça’dan kurtulmuş bir Türkçe ile Cumhuriyet gazetesindeki yazılarıyla topluma, halka ulaştırmıştı” dedi.

Velidedeoğlu’nun hayatını kaybettiğinde oturduğu evin bulunduğu caddenin adının Velidedeoğlu Caddesi yapıldığını anımsatan Meriç Velidedeoğlu, “Şu an iktidarda bulunan zat İBB Başkanı olur olmaz Velidedeoğlu Caddesi’nin ismini değiştirdi” diye konuştu.

ADD Şişli Şubesi Başkanı Ramazan Erbey de Hıfzı Veldet Velidedeoğlu için “Kurtuluş ve kuruluş sürecinin içinde bir genç hukukçu olarak yer almış; yayımladığı röportajlar ve kitaplarla toplumsal bir hafıza haline gelmiştir. Emperyalizmin panzehrinin Atatürkçü düşünce olduğuna kesinlikle inanmıştı. Bu yolda birçok öğrenci yetiştirmişti” ifadelerini kullandı.(Cumhuriyet)