Kas - eklem ağrılarınızın sebebi o olabilir

D vitamini ile kas eklem ağrısının ilişkili olduğu saptandı. Kas ve eklem sağlığına faydalı olan D vitaminin en önemli kaynağı ise güneş.

Kas - eklem ağrılarınızın sebebi o olabilir

Yaygın vücut ağrısıyla fizik tedavi kliniğine başvuran 14 bin 925 hasta üzerinde araştırma gerçekleştirildi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Çidem, araştırma sonucuna göre kas ve eklem ağrısı yaşayanların yüzde 74’ünde D vitamini eksikliği olduğunu söyledi.

Kas - eklem ağrılarınızın sebebi o olabilir - Resim : 1

Çidem, D vitaminin en önemli kaynağının güneş olduğunu belirterek, “Modern yaşam tarzının gerekliliği olarak kapalı iş yerlerinde çalışan, hafta sonlarını da alışveriş merkezlerinde geçiren bir toplum olduk. Bu nedenle güneş gören bir ülke olmamıza rağmen D vitamini eksikliği yüksek” dedi.

‘KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ GÖRÜLÜYOR’

D vitamini eksikliğinin görülme sıklığını kadınlarda daha fazla olduğunu söyleyen Çidem, “Bize başvuran 14 bin 925 hastanın 11 bin 29’unda D vitamini düşüklüğü saptadık. Bu çok yüksek bir oran. Bu düşüklüğün, kış aylarında daha fazla olurken yaz aylarında daha az olduğunu tespit ettik. Mart ayında D vitamini en düşük seviyede olurken, kadınlarda da erkeklere göre daha fazla D vitamini eksikliği görüldüğünü ölçümledik” diye konuştu.

‘BAŞKA HASTALIKLARLA DA İLİŞKİLİ OLABİLİR’

D vitamini eksikliği kas ve eklem ağrılarının yanı sıra başka hastalıklarda da ilişkili olduğunun altını çizen Çidem, “D vitamini eksikliği ile ilgili yapılan çalışmalarda halsizlik, yorgunluk, depresyona eğilim, Multipl Skleroz, tansiyon, kalp, diyabet gibi birçok hastalıkla ilişkilendirildiği biliniyor” diye belirtti.

‘D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ ARTMASININ SEBEBİ MODERN YAŞAM ŞEKLİ’

Çidem, “Modern toplumlarda artık bahçeli müstakil evler yerine apartman dairelerinde yaşıyoruz. Sabah iş yerlerine giriyoruz akşam güneş gittiğinde çıkıyoruz. Hafta sonları açık alanlara gitmek yerine alışveriş merkezlerine gidiyoruz. Dolayısıyla güneşe maruziyetimiz olmuyor. D vitamininin sentezi için de güneşe maruz kalmak şart. Besinlerle yeteri kadar D vitamini alamıyoruz” dedi.

‘YAĞLI BALIK, KARACİĞER VE TEREYAĞ TÜKETİLMELİ’

Çidem, “Besinlerle yeteri kadar D vitamini alamıyoruz ama yine de D vitamini bakımından zengin olan besinler var. Yağlı balık türleri, yumurtanın sarısı, dana karaciğeri, tereyağ gibi besinler de D vitamini bakımından zengin” ifadelerini kullandı.

‘YAŞLILARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR’

Yaygın vücut ağrısı, halsizlik, yorgunluk yaşayan her bireyin belli bir yaştan sonra D vitamininin düzenli olarak ölçülmesi gerektiğini öneren Çidem, “Düşme riski ile beraber kalça kırığı çok büyük bir sorun. O yüzden yaşlı popülasyonun bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Kas ve eklem sağlığının yanı sıra ruh sağlığı için de faydaları olduğu bilinen D vitaminin en önemli kaynağı güneş” dedi.

Etiketler
Ağrı