Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates

TÜİK verilerine göre 4 milyon 469 bin kişinin işsiz olduğu Türkiye'de internet aramalarında 'işsizlik maaşı' kelimesi son bir ayda diğer aylara göre iki katından fazla arandı. 'Ücretsiz izin' aramasında ise dört kattan fazla artış meydana geldi.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates

Koronavirüs pandemisi sonrasında ülkelerin ekonomilerinde, bireylerin yaşam tarzlarında köklü değişiklikler meydana geliyor. Google Trend raporlarında bu değişikliklere ilişkin çeşitli tespitler yapabilmek mümkün.

Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'ın çıkardığı Google verilerine göre 'işsizlik maaşı' kelimesi son bir ayda diğer aylara göre iki katından fazla arandı. 'Ücretsiz izin' kelimesi ise dört kattan fazla arandı.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 1

'SOSYAL YARDIM' ARAMASINI EN ÇOK YAPAN İLLER

Geçtiğmiz günlerde 'Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 1000 TL ödeme yapılacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine 'Sosyal yardım ve sosyal yardım başvuru' kelimelerinin aranmasında olağanüstü bir artış olduğu görüldü.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 2

'SOSYAL YARDIM BAŞVURU' ARAMASINI EN ÇOK YAPAN İLLER

'Sosyal yardım başvuru' kelimelerini en çok aratan şehirler Iğdır, Çankırı, Yozgat, Uşak, Hakkari. 'Sosyal yardım' kelimelerinin aratan şehirlerin başında ise Adana, Tunceli, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep yer alıyor.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 3

'ÜCRETSİZ İZİN' 4 KAT FAZLA ARANDI

Koronavirüse karşı alınan tedbirlerden biri de sosyal izolasyon. Birçok ülkede zorunlu olmayan işlerde çalışan kişiler evden çalışırken veya devlet teşvikleriyle ücretli izne çıkarılırken Türkiye'de çok sayıda kişi hala çalışıyor veya ücretsiz izne çıkarılıyor. Bu grafikte 'ücretsiz izin' kelimesinin içinde bulunduğumuz süreçte 4 kat daha fazla arandığını görebilirsiniz.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 4

YOGA VE PİLATESTE ARTIŞ

Öte yandan bireylerin spor ve beslenme alışkanlıklarında da çeşitli değişiklikleri tespit edebilmek mümkün. Evde kalanların sayılarının artmasıyla birlikte 'yoga' ve 'pilates' kelimelerinin aranmasında büyük bir artış meydana geldi.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 5

EKMEK DÖRT KAT ARTTI

Bir diğer değişim ise mutfakta yaşandı. Fırıncılar için kötü haber. Birçok kişi ekmeğini evde yapmaya başladı. Evden çıkmayan kişilerin sıkça yöneldiği şeylerden biri de evde ekmek yapmak. Grafikte son 1 yıldaki 'maya', 'un', 'ekmek', 'ekmek tarifi' ve 'evde ekmek' kelimelerinin aranmalarını görüyorsunuz. 'Ekmek' kelimesi son bir yılki oranına göre dört kat daha fazla aranmış.

Karantina döneminde Google’da en çok artan aramalar: İşsizlik maaşı, ücretli izin, yoga ve pilates - Resim : 6

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Google Inter İşsizlik