Irak'ta en az 27 göstericinin öldüğü Nasiriye'deki komutan görevden alındı

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ülkenin güneyindeki Nasiriye kentinde görevlendirdiği komutan Cemil Şumari'yi, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 27 göstericinin hayatını kaybetmesinin ardından görevden aldı.

Irak'ta en az 27 göstericinin öldüğü Nasiriye'deki komutan görevden alındı

Irak Devlet Televizyonu, Şumari'nin, düzenin tesisi için Nasiriye'ye gönderilmesinden birkaç saat sonra görevden alındığını duyurdu.

BBC Türkçe'nin haberine göre güvenlik güçleri bugün Nasiriye'de protestocuların günlerdir işgal ettiği bir köprüyü boşaltmak için gerçek mermiyle ateş açmışlardı.

Olayda onlarca kişi de yaralanmıştı.

BBC İzleme Servisi'nin bölge basınından derlediği bilgilere göre Nasıriye'nin de içinde bulunduğu Zikar vilayetinin valisi Adil el Dakili, Başbakan Adil Abdülmehdi'ye "Vilayette kan gölüne yol açan sorumluları görevden alıp sorumluları soruşturmazsan istifa edeceğim" dedi. Bunun üzerine Başbakan, komutan Cemil Şumari'yi görevden aldı.

Şehirdeki bir güvenlik kaynağı, protestocuların bir polis karakolunu ateşe verdiğini aktardı.

Irak'ta en az 27 göstericinin öldüğü Nasiriye'deki komutan görevden alındı - Resim : 1

Necef kentinde ise İran Konsolosluğu ateşe verildi. Göstericiler "İran, Irak'tan defol!" şeklinde sloganlar attı.

Bağdat'taki Ahrar Köprüsü'nde de güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 4 gösterici hayatını kaybetti.

Protestocular neden sokaklarda?

1 Ekim'de yüksek orandaki işsizliği protesto için sokaklara çıkan genç Iraklılar, ülkede yolsuzluğun da yaygın olduğunu vurguluyordu.

Başkent Bağdat'ta başlayan gösteriler kısa sürede ülkenin önemli bir kısmına yayılmıştı.

Bir yıldan uzun süredir iktidarda olan Başbakan Adil Abdülmehdi, geçen yıl reform sözü vermiş ancak vadettiği reformları hayata geçirememişti.

Etiketler
Irak