AOÇ zarar ettiriliyor, mülkleri Nurculara veriliyor!

AOÇ’nin 28 ton şarabının yüzde 40’ı satışa sunulmadığı için sadece sirke olarak kullanılabilecek. Zarar büyük! Öte yandan AOÇ'nin mülklerinin de Nurcu derneğe kiralandığı ortaya çıktı.

AOÇ zarar ettiriliyor, mülkleri Nurculara veriliyor!

AOÇ’nin 28 ton şarabının yüzde 40’ı satışa sunulmadığı için sadece sirke olarak kullanılabilecek. Elde kalan şarabın kalitesi ise piyasada en düşük fiyata satılan şaraplarla eşdeğer.

28 TON ŞARAP SATIŞA ÇIKARILMADI, SİRKE OLDU!

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre 1925 yılında kurulan ve ilk yıllarda 2 ton olan kapasitesi 1943 yılında 500 tona kadar çıkan AOÇ Şarap Fabrikası, 2014 yılından bu yana üretim yapmıyor. Fabrikanın stoklarında bulunan bir bölümü şişelenmiş yaklaşık 68 ton şarabın yüzde 40’ı olan 28 tonu satışa çıkartılmadığı için sadece sirke olarak kullanılabilecek.

Ankara’da bir süredir söylenti olarak konuşulan, son olarak da CHP Milletvekili Tufan Köse’nin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi olarak yönelttiği AOÇ kavlarındaki binlerce ton şarapla ilgili iddiaların yanıtı Sayıştay denetçilerinden geldi. Sayıştay’ın denetim raporunda, stoklarda 30 bin litre dökme, 50 bin 874 adet de 75cl’lik şişelenmiş şarap bulunduğu belirtilerek, 2014 yılından bu yana şarap üretimi yapılmadığı, 2017 yılında da sadece bin 80 litrelik şarabın satıldığı bildirildi.

EN DÜŞÜK FİYATA

Rapora göre, 2014 yılından bu yana satılmayıp stoklarda bekletilen şarapların kalite kriterlerinin incelenmesi amacıyla Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün yaptığı incelemenin sonuçları şöyle: “Raporda, ‘Şarapların yüzde 40’ında oksidasyonun ilerlemesi ya da yaşam sınırının dışına çıkması nedeniyle piyasada satış şansının bulunmadığı, bu ürünlerin sirkeye çevrilebileceği, yüzde 60’lık kısmının ise bozulmuş şarap niteliğinde olmadığı, büyük kısmının duyusal niteliğini kaybetmesi nedeniyle piyasada bulunan şaraplarla ancak en düşük fiyat seviyesinde rekabet edebileceği, şarapların üretim hatasından değil zamanında satışa arz edilmediği için stoklarda kaldığı, bu örneklerin satışa sunulmadıkça mevcut değerlerini de kaybedeceği’ ifade edilmiştir.”

TARİHİ ELÇİLİK NURCU DERNEĞE

Raporda, 1924 yılında büyükelçilik olarak kullanılmak üzere Alman Hariciyesi tarafından Hamburg’dan gemiyle hazır konut olarak getirilen ve Atatürk’ün de inceleme yaptığı tarihi ahşap bina “Nurcu” Hayrat İnsani Yardım Derneği’ne kiralandığı da bildirildi.

Devlet Konuk Evi olarak kullanılması düşünülen bina daha sonra okullarda “Değerler Eğitimi” vermesine ve bağış adı altında para toplamasına olanak sağlanan derneğe 3 Mayıs 2018’de 9 bin 500 TL bedelle kiraya verildi.

4.4 MİLYONLUK FİRE VE İADE

AOÇ bünyesinde üretilen süt ve süt ürünleri ile ilgili olarak da raporda önemli saptamalar yer aldı. Pastörize süt, yoğurt, tereyağı, dondurma, beyaz peynir, kaşar ve dil peynirinin fire ve zayiatının bir yılda 1.9 milyon TL’ye ulaştığı bildirildi. 57.9 milyon TL tutarında satışı yapılan süt ve süt ürünlerinin yüzde 4.25’i oranındaki 2.5 milyon TL’si ise çeşitli nedenlerle iade edildi.

Etiketler
Zarar