Beraat etti ama Fransa'ya dönemiyor: Akademisyen Tuna Altınel'in Türkiye'den ayrılmasına izin verilmiyor

Türkiye'de terör örgütü üyeliği ile suçlanan ve sonrasında beraat eden matematikçi Tuna Altınel, Fransa'ya dönemediği için tutsak durumda olduğunu söyledi.

Beraat etti ama Fransa'ya dönemiyor: Akademisyen Tuna Altınel'in Türkiye'den ayrılmasına izin verilmiyor

Türkiye'de terör örgütü üyeliği ile suçlanan ve sonrasında beraat eden matematikçi Tuna Altınel, Fransa'ya dönemediği için Türkiye'de tutsak durumda olduğunu söyledi.

Fransa'nın Lyon şehrinde bir üniversitede öğretim üyeliği yapan Altınel, AFP'ye verdiği röportajında otoritelerin pasaportunu vermeyi reddettiğini vurguladı.

''TÜRK DEVLERİ MUHALİFLERİN ÜLKEDEN AYRILMASINI ENGELLİYOR''

Altınel "Türk devleti kendisini utandıran muhaliflerin ülkeden ayrılmasını engelliyor, tutsak ediyor. Bu aslında ülkenin hapishane olduğunu kabul etmek anlamına geliyor. Bir ülke için bunu kabul etmek acı verici ama durum bu" diye konuştu.

Yaklaşık 2 yıldır Türkiye'den çıkamayan Altınel, pasaportunu geri almak için dava açmasına rağmen "bir mahkemeden diğer mahkemeye, bir komisyondan diğer komisyona gönderilen dosya" nedeniyle sonuç alamamış

Fakat Altınel'in pasaportunun iadesi için yaptığı başvurular "gerekçe gösterilmeden" reddedildi. Daha sonra Altınel, kendisi hakkında bir soruşturma daha olduğunu öğrendi. İçeriğinin ne olduğu hakkında bir fikri olmayan Altınel, pasaportundaki tahdidin bu nedenle devam ettiğini belirtiyor.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİ ARASINDA

2016 yılında 2 bin civarında akademisyenle birlikte barış çağrısı yapan bildirgeye imza atan Altınel, bu yasağın "insan hakları ve Kürt davasına olan desteği yüzünden verilen bir ceza olduğunu" vurguluyor.

''TOPLUMA KATKIM OLSUN İSTİYORUM''

Ülkeyi yasa dışı yollardan terk etmeyi reddeden Altınel, "benim kavgam sadece kendimi kurtarmak için değil, bu topluma bir katkım olsun istiyorum," ifadelerini kullandı.

Altınel, hakkındaki dava sayesinde Lyon'daki Türk konsolosluğunun fişleme yaptığının ortaya çıktığını savundu.

Akademik çalışmalarına İstanbul'dan devam ettiğini belirten Altınel, hapishanede diğer mahkumlardan Kürtçe öğrenmeye başladığını buna karşılık da onlara İngilizce ve Fransızca öğrettiğini belirtti.

Yakınlarının dikkatli olması tavsiyesine rağmen İstanbul'daki gösterilere düzenli olarak katıldığını belirten Altınel, "kendisini sansürlemesi halinde devletin kazanmış olacağını" vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Fransa'da 25 yıl yaşayan matematikçi Tuna Altınel, 2019 yılının mayıs ayında tatil için gittiği Türkiye'den "terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle geri dönüşüne izin verilmemişti.

Fransa'da 'Kürt Dostluk Derneği'nin düzenlediği ve tercüman olarak katıldığı bir toplantı nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanan Altınel, Temmuz ayında tahliye edilmiş, Ocak 2020'de ise beraat etmişti.

Etiketler
Fransa Akademisyen Türkiye