Homeros Destanı'nın bir metni daha bulundu

Yunanistan başkenti Atina'daki Olympia tapınağının yakınlarında yapılan kazılarda, Roma Dönemi'ne ait bulgular arasında, Odyssia Destanı'ndan 13 satırın kazılı olduğu 1800 yıllık bir kil levha bulundu.

Homeros Destanı'nın bir metni daha bulundu

Arkeofili- Buluntularda Yunan mitolojisinin İthaka kralı olan Odysseus'un Eumaios'la konuşmasını konu eden XIV. rapsodiye ait dizelerin kazılı olduğu belirlendi.

Levhanın, düşünüldüğü gibi üçüncü yüzyıla ait olduğu laboratuvarlarda da doğrulanırsa, Homeros Destanı'nın şimdiye kadar bulunan en eski yazılı metni olarak kabul edilecek.Kil tabletteki yazıt, 14 numaralı bölümden alınmış ve Ulysses’in anavatanı Ithaca adasına dönmesi anlatılıyor.

Tablet, Yunan Arkeoloji Hizmetleri ile Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliği içinde, üç yıllık yüzey araştırmaları sonrasında, Mora Yarımadası’nın (Peloponez) batı kısmında, Olimpiyat Oyunları alanında, Zeus Tapınağı kalıntılarına yakın bir yerde bulundu.

MÖ 8. yüzyılda sözlü olarak bestelenen ve Homeros’a atfedilen bu epik şiir, Hıristiyanlık döneminde parşömen üzerine yazılmıştı ve Mısır’da sadece birkaç parçası keşfedilebildi.

Odysseia destanı, Batı edebiyatında ufuk açan bir çalışma olarak kabul ediliyor. 12.000 satırlık bu şiir, Truva krallığının yıkılışına katıldıktan sonra 10 yıl boyunca evine dönmeye çalışan Ithaca kralı Odysseus’un öyküsünü anlatıyor.

Etiketler
Yunanistan Roma