Asgari ücretin yarısı bebeğin bezi ve mamasına gidiyor

Borç yükünün yanında özellikle gençler içindeki işsizlik baskısı genç anne ve babaların hayatını çileye çevirmiş durumda.

Asgari ücretin yarısı bebeğin bezi ve mamasına gidiyor

Borç yükünün yanında özellikle gençler içindeki işsizlik baskısı genç anne ve babaların hayatını çileye çevirmiş durumda.

Aile hayatına adım atan genç çiftler bir yandan üniversite yıllarından omuzlarına yüklenen KHK kredileri vb. borçlarla yüzleşiyor, bir yandan pandeminin yarattığı işsizlikle boğuşuyor. Çiftlerin bebek sahibi olması durumunda ise hanehalkı bütçesi daha da zorlanıyor. Özellikle bebek bezi ve bebek mamasında fiyatlar genç ebeveynlerin en önemli sorunu.

Yenidoğan bir bebeğin aylık bebek bezi masrafı 250-300 TL’den başlarken, annenin sütünün yetmemesi durumunda kullanılması gereken bebek mamaları ise ateş pahası durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayından kasım ayına kadar geçen 1 aylık sürede bebek bezi fiyatlarına yüzde 5 oranında zam geldi.

Ekim ayında 75 kuruş olan ortalama bebek bezi adet fiyatı, kasım ayında 78,7 kuruşa yükseldi. Marka değeriyle öne çıkan bazı bebek bezlerinde tane fiyatı 1,5 TL’nin üzerine çıkabiliyor. Bazı bebek bezlerinin ise tanesi 60 kuruşa kadar düşebiliyor. Yenidoğan bir bebeğin günlük 10 ila 12 adet bebek bezine ihtiyaç duyduğu düşünülürse, TÜİK fiyatlarına göre ailenin ortalama günlük maliyeti, 7,8 TL ile 9,4 TL arasında değişiyor. Bu da aylık 234 TL ile 280 TL arasında bir masrafa denk geliyor. Başka bir hesapla asgari ücreti yüzde 10’u.

Mama maliyeti 1000 TL'yi bulabilir

Genç ailelerin sorunu bunla da bitmiyor. Anne sütünün kesilmesi vb. sorunlar ebeveynleri püre şeklindeki bebek mamalarına yöneltiyor. Son dönemde yaşanan tipik sorun bu ürünlerin depolanması. Depolayanlar ise perakende marketler değil bizzat ebeveynlerin kendileri. Bazı ürünleri bulabilmek adına şehir değiştiren aileler dahi var. Söz konusu kıtlık, fiyatları da yukarı yönlü baskılıyor. Püre şeklindeki bu mamalarla beslenmek zorunda kalan bir bebeğin aylık mama masrafı ise 750 ile 1000 TL arasında değişiyor. Böyle bir masrafa katlanabilecek durumda olmayan ailelerin ise anne sütünün kesilmesi durumunda başvurduğu çare pirinç unu lapası gibi daha geleneksel yöntemler. Ancak bu yöntemleri de doktorlar yeterince sağlıklı bulmuyor. Bunun yanında piyasada satılan toz bebek mamasının paketi de 140 TL’ye kadar ulaşıyor. Üstelik yine ekimden kasıma geçen 1 ayda bu ürüne de yüzde 7,7 zam geldi. Ekimde bir paket toz bebek mamasının fiyatı 130 TL’ydi. Başka bir hesapla asgari ücretle geçinen bir ailenin çocuk yapması durumunda, bebeğin aylık sadece bez ve mama masrafları maaşın yarısını götürüyor. (Birgün)

Etiketler
Asgari Ücret