CHP'li Gürsel Tekin: Virüs cezaevlerinde hızla yayılıyor, veriler gizleniyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin; yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’de cezaevlerinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısının belirsizliğini koruduğunu söyledi.

CHP'li Gürsel Tekin: Virüs cezaevlerinde hızla yayılıyor, veriler gizleniyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin; yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’de cezaevlerinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısının belirsizliğini koruduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’de cezaevlerinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısının belirsizliğini koruduğunu söyleyerek, “Maalesef Adalet Bakanlığı bugüne kadar kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklamada bulunamadı. Tutuklu ve hükümlü aileleri büyük endişe ve tedirginlik yaşıyorlar. Buna rağmen, bu endişeyi gidermeye yönelik bakanlığın herhangi bir çaba içerisinde olmadığını görmek bizleri ve kamuoyunu daha da çok endişelendiriyor” dedi.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Tekin, cezaevlerindeki koronavirüs vakalarına ilişkin çok sayıda ihbar, şikâyet aldıklarını belirterek, "Başta İstanbul, Bursa, Ankara ve Kocaeli gibi birçok cezaevinden tutuklu yakınlarının iddiasına göre, cezaevinde tüm mahkumlara test yapılmıyor. Diğer yandan koronavirüs semptomları gösterip de test sonucu negatif çıktığı için kaldıkları koğuşa geri gönderilenler vasıtasıyla virüs içeride hızla yayılıyor”. İfadelerini kullandı.

"Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün şeffaflıktan uzak tutumu nedeniyle cezaevlerinde kaç koronavirüs vakası ve hastası bulunduğu bilgisini tam olarak bilmediklerini söyleyen Tekin, “Bakanlık koronavirüs ile mücadele etmek yerine veri gizleme derdine düşmüş durumda.” Dedi.

Tekin, açıklamalarında şu hususlara yer verdi:

Bazı mahpusların kendilerinde Kovid-19 belirtileri olduğunu düşündükleri, bu sebeple test olmayı talep ettikleri ve test taleplerinin karşılanmadığı, koğuşların kalabalık, yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğu, sosyal mesafe olmadığını, açık cezaevlerinde farklı koğuşlarda kalan tutukluların ortak alanlarda ve yemekhanelerde bir araya gelmek zorunda kaldıklarını iletiyorlar. Diğer önemli bir husus ise, açık hapishanede kalan mahpusların koronavirüsle ilgili herhangi bir konuda rahatsızlıklarını dile getirmeleri halinde kapalı hapishaneye gönderilmekle tehdit edildiklerini, bazı kapalı hapishanelerden açık hapishaneye geçen mahpuslara 14 gün izolasyonda tutulmadan diğer mahpusların bulunduğu alanlara ve koğuşlara alınabildiği, mahpusların sağlık durumlarını riske attığı belirtilmiştir” ifadelerine kullandı.

Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'deki vaka sayılarını her gün açıkladığına işaret eden Tekin, “Adalet Bakanlığı da belli periyodlarla cezaevlerindeki durumla ilgili açıklama yapmalı. Çünkü tutuklu ve hükümlü yakınları, görüş yasağı da olduğu için endişeli, o nedenle daha fazla bilgi akışı sağlanmalı. Cezaevlerindeki Covid-19 vakaları, sadece mahkumları değil, tüm toplumu ilgilendiren bir halk sağlığı problemidir. Bu konuda tüm yetkililerin şeffaf ve doğru hareket etmeleri pandeminin yayılmasını önlemek açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.” görüşünü dile getirdi.


Etiketler
Koronavirüs Türkiye Gürsel Tekin Milletvekili Para