Kazım'sız 13 yıl

Karadeniz müziğinin unutulmaz sesi Kazım Koyuncu’yu on üç yıl önce bugün kaybettik.

Kanser hastalığı nedeniyle 33 yaşında hayatını kaybeden Kazım Koyuncu, sosyal medyada kendi sözleri ve şarkılarıyla anılıyor.

Bugün, 25 Haziran 2005'te aramızdan ayrılan sanatçı Kazım Koyuncu'nun 13. ölüm yıldönümü. İşte, Karadeniz müziği ile Rock'n'Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yaratan, eserleriyle olduğu kadar toplumsal olaylara duyarlılığıyla gönüllerde taht kazanan Kazım Koyuncu hakkında merak edilenler...

Kazım Koyuncu, 7 Kasım 1971 tarihinde Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy’de dünyaya geldi. Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başladı. çocukluğu, "üstadım" dediği, "Kemençeci Yaşar" lakabı ile tanınan Yaşar Turna'nın yanında geçti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden siyasi nedenlerle ayrıldı. 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı. 1992'de henüz 20 yaşında iken Ali Elver ile "Dinmeyen" adlı özgün müzik grubunu kurmuş ve profesyonel müzik hayatı başlamıştır. Zamanla Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılmışsa da rock'tan kopadı ve geleneksel Laz halk müziğini rock tabanlı yorumlamaya başladı.

1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurdu. . Lazca rock yapma iddiası ile yola çıkan ve 1995'te Va Mişkunan(Bilmiyoruz), 1998'de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri yaparak bu iddialarını da gerçekleştiren grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü (Bruxel Live)çıkardıktan sonra 1999 yılında dağıldı.

Kazım Koyuncu, tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer almıştı. 2001’de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal Dtelevizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz'ın müziklerini yapınca yurt çapında tanınmıştır. Daha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyondizisinin müziklerini hazırladı.

Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yapmış, Nisan 2004'te çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile popülaritesini arttırdı.

2004 yılının sonlarında Aralık ayında Kazım Koyuncu’ya testis kanseri teşhisi konuldu ve kısa bir süre sonra tüm dostları, dinleciyicileri kötü haberi aldı. Kâzım Koyuncu, hastalığıyla büyük bir mücadeleye girerken etrafındaki sevgi çemberiyle bu zor zamanların geçeceğine inanıyordu.25 Haziran 2005'de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Etiketler
Karadeniz Kazım Koyuncu