Kılıçdaroğlu ‘liberallerle yemek’ tartışmalarına yanıt verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, T24 yazarlarıyla gerçekleştirdiği programa yöneltilen eleştirileri Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'e değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu ‘liberallerle yemek’ tartışmalarına yanıt verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, T24 ziyareti sonrası parti tabanında yaşanan 'liberallerle yemek' tartışmasını değerlendirdi.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'e konuşan Kılıçdaroğlu, "Bizim tercih yapmamız gerek. Demokrasiden yana mı olacağız, otoriter rejimden mi?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Ülkede bütün bu olumsuzluklar yaşanırken eski tartışmaları gündeme getirmek anlamlı değil. Bu nedenle bizim asıl gündemimiz geçmişte kimin ne hata yaptığı değil. CHP olarak bizim de hatalarımız olmuş. Bizim esas meselemiz şu anda demokrasiden, yargının bağımsızlığından, basının özgürlüğünden, demokrasiden yana olanların aynı tarafta olmasıdır. Kavgaymış, intikammış, ‘geçmişte bize destek vermedi, iktidarı destekledi'ymiş… Bu tür ayrışmaların tümü Erdoğan'ın işine gelir. Bizim acil sorunumuz demokrasidir. Herkes özgürce yaşasın istiyoruz. Bu doğrultuda hareket ediyoruz.”

DIŞ POLİTİKAYI DA DEĞERLENDİRDİ

CHP lideri yaptığı açıklamada dış politikayı da değerlendirdi.

Zeyrek'in yazısının devamı şu şekilde:

Türkiye'nin dış politikada Mısır, İsrail ve Ortadoğu konusunda yaptığı yanlışlar nedeniyle çok kayıplar verdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu kayıpların başında da Doğu Akdeniz'deki haklarımız geliyor. Libya ile deniz anlaşması önemli, bu nedenle destekledik. Ancak Doğu Akdeniz'de durum ortada. ‘Gemileri gönderdik' diyorlar. Gönderdiniz de ne oldu? Durum değişti mi? Ne elde ettin?” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun gündeminde Berlin'de yapılan Libya toplantısı da vardı. Erdoğan'ın Sisi ile aynı karede olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Berlin'e gitti, Sisi ile yan yana geldi. Daha önce de Esad yönetimi ile Moskova'da görüşmüştüler. Dış politikada bir aktör olarak değil, Amerika, Rusya gibi emperyal güçlerin yönlendirmesi ile hareket ediyorlar. Bizim uyarılarımızı dinleseydi, bu açmazlara girmezdi.

Bakın Berlin'deki Libya toplantısından sonra bazı ülkelerin liderleri dar bir Libya toplantısı daha yaptı. Orada BM'nin AB'nin asker göndermesi konuşuldu. Biz bunu söylediğimizde tepki gösteriyorlardı. Gelinen nokta bu. Türkiye, Mısır, İsrail ve Suriye ile görüşmeli, dış politikada aktör olarak ortaya çıkmalıdır.”

DIŞARIDAN BÜYÜKELÇİ ATAMALARA TEPKİ

Son dönemde Dışişleri Bakanlığı'nın devre dışı kaldığına da işaret eden Kılıçdaroğlu, kariyer dışından isimlerin büyükelçi atanmasına da sert tepki gösterdi. CHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erdoğan bu bakanlığın önemini hiçbir zaman anlamadı. Yılların birikimine sahip büyükelçileri monşerler diyerek küçük gördü.

Ağrıma giden en temel nokta şu: Türkiye'yi dışarıda saygın diplomatlarımızın temsil etmesi gerekirken, ayakkabı kutusunda rüşvet aldığı söylenen, rüşvetle suçlanan isimler önemli başkentlerde büyükelçi yapıldı. Bu tarihe ihanettir. Rüşvetle suçlanan insanların büyükelçi atandığı ülkede Türkiye saygı görür mü? Büyükelçi olmak sıradan bir iş değildir. Liyakat diyoruz, işi ehline verin diyoruz, onlar ehli yerine rüşvetçilere veriyor.”

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Deniz Zeyrek