Alevi köyüne dayatma: ‘Cami yoksa hizmet yok’

Kars Sarıkamış’a bağlı Aşağısallıpınar Köyü’ne cami yapılması köylülerin tepkisine neden oldu. Kaymakam tarafından tehdit edildiklerini belirten köylüler cemevi yapılmasını istiyor.

Alevi köyüne dayatma: ‘Cami yoksa hizmet yok’

Aşağısallpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Candan, köylüler istemediği halde köye dayatma ile cami yapıldığını belirterek “Alevi köylerine cami yapıp Sünnileştirmek isteniyor. Köyde bir iş yapılacaksa bizleri ararlardı. Ama cami yapılırken sorma gereği duymadılar. Köyümüze cemevi yapılmasını istiyoruz, yapılsaydı bütün herkes yardım edecekti” dedi.


Cumhuriyet'ten Mehmet Menekeşe'nin haberine göre, köylülerden Hasan Yalçınkaya ise “Alevi köylerine cami projesi Kenan Evren-Fethullah Gülen projesidir. Amaç asimile etmektir. Köyümüzün dokusunu bozmak istiyorlar. Kaymakam, köye altyapı, yol yapılmasını isteyen muhtara cami yapılması karşılığında bu hizmetlerin geleceğini söylüyor. O bölgede tek cami olmayan köy bizim köyümüzdür” diye kaydetti. Köyün asıl ihtiyacının ziraat ve kooperatif olduğunun altını çizen köy sakinlerinden Ziyattin Kocalar da “Bizim kapımız cemevidir. Ben Alevi olarak doğdum Alevi olarak ölmek istiyorum. Sünnileşmek istemiyorum” dedi.


Aşağısallıpınar köyü muhtarı Kutlay Emelet, konuşma talebimizi geri çevirdi. Ancak muhtarın köylülere, “Köye hizmet gelmesi için cami yapılmasına göz yumacağız” diyerek ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

Etiketler
Kars Alevi Tehdit Sarıkamış